Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Drie minuten drama

15 maart 2022 Siebrand Krul

‘Three Minutes – A Lengthening’, de indrukwekkende film van Bianca Stigter, is na Venetië, Toronto, Telluride en IDFA werd ook geselecteerd voor het Sundance Film Festival. De film draait in het programma Spotlight van het belangrijkste internationale filmfestival in de Verenigde Staten. Cinema Delicatessen brengt de productie van Family Affair Films op 7 april 2022 uit in de Nederlandse bioscopen.

‘Three Minutes – A Lengthening’ toont een door David Kurtz gemaakte amateurfilm van een kleine Pools-Joodse stad in 1938 en probeert het einde daarvan uit te stellen. Zolang we kijken is de geschiedenis nog niet voorbij. De opnames van David Kurtz zijn de enige bekende bewegende beelden van de Joodse inwoners van Nasielsk voor de Holocaust. Wat vertellen de beelden over hen? Welke verhalen zitten er in het celluloid verborgen? Een essay over film, geschiedenis en herinnering.

De opnames, voornamelijk in kleur, duren slechts een paar minuten. In ‘Three Minutes – A Lengthening’ is het materiaal vindingrijk gemonteerd om een film te creëren die meer dan een uur duurt. Verschillende stemmen versterken de beelden. Glenn Kurtz, kleinzoon van David Kurtz, deelt zijn kennis van het beeldmateriaal, dat hij verzamelde in het boek ‘Drie minuten in Polen’. Maurice Chandler, die als dertienjarige jongen in de film voorkomt, haalt zijn herinneringen op. Actrice Helena Bonham Carter verhaalt het filmessay.

Het Sundance Film Festival kent een prestigieus bijprogramma, Spotlight, waarvoor ‘Three Minutes – A Lengthening’ werd geselecteerd. Spotlight bestaat uit de meest geliefde films van het afgelopen jaar. Eerder werd de film al geselecteerd voor het programma Giornate di Autori van het 78ste Venice International Film Festival, het 46ste Toronto International Film Festival, het 48ste Telluride Film Festival en IDFA 2021.

Bianca Stigter: ‘De drie minuten film die David Kurtz in 1938 opnam in het Poolse stadje Nasielsk waren voor zijn familie en vrienden bedoeld. In “Three Minutes – A Lengthening” duren deze drie minuten meer dan een uur en kunnen ze opnieuw een publiek vinden. Ik ben zeer verheugd dat Three Minutes nu ook is geselecteerd voor Sundance.’

Three Minutes – A Lengthening (Nederland/VK 2021, 69 minuten)
Regie & scenario Bianca Stigter, verteller Helena Bonham Carter, producent Family Affair Films – Floor Onrust, coproducent Lammas Park – Steve McQueen. De film kwam tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst en de VPRO.

Gebaseerd op Glenn Kurtz’ boek ‘Three Minutes in Poland: Discovering a Lost World in a 1938 Family Film’ (Uitgever: Farrar, Straus and Giroux). De Nederlandse vertaling, ‘Drie minuten in Polen. De ontdekking van een verloren wereld aan de hand van een familiefilm uit 1938’, is uitgegeven door Ambo|Anthos.

Beeldcredits: Holocaust Memorial Museum.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder