Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De schatten van de Krim

15 maart 2022 Siebrand Krul

De kunstobjecten van de reizende tentoonstelling De Krim – Goud en Geheimen van de Zwarte Zee liggen al ruim zes jaar gegijzeld in de kelders van het Allard Pierson Museum in Amsterdam. De artefacten kunnen niet meer naar huis terug; sinds Poetins annexatie van de Krim is de kunstcollectie stateloos geworden. Oeke Hoogendijk kreeg voor De Schatten van de Krim unieke toegang tot de hoofdrolspelers in dit internationale conflict.

Als op 6 februari 2014 het Allard Pierson in Amsterdam de tentoonstelling feestelijk opent kan niemand nog het desastreuze vervolg vermoeden. Initiatiefneemster en archeoloog Valentina Mordvintseva had, in samenwerking met vier musea de allermooiste eeuwenoude archeologische kunstschatten bijeengebracht, afkomstig uit de bodem van de Krim. Maar als in maart 2014 Poetin met zijn leger het schiereiland annexeert, krijgt de directeur van het Amsterdamse museum onmiddellijk twee juridische claims op zijn bureau. Eén uit Oekraïne en één van de musea van de Krim.

De schatten die op het schiereiland zijn opgegraven worden een politieke speelbal in een grimmige machtsstrijd om eigendom tussen de musea op de Krim en de regering in Oekraïne. Nederland is ongewild gebombardeerd tot scheidsrechter: aan welke partij moeten de schatten teruggegeven worden? In oktober van 2021 besloot het Gerechtshof Amsterdam dat de Krimschatten terug moeten naar Oekraïne, maar partijen kunnen nog in hoger beroep gaan en dan kan de zaak nog enkele jaren voortslepen. De Krimschatten blijven zolang opgeslagen in Nederland.

Onlangs bracht Mokum Filmdistributie De Schatten van de Krim uit in de bioscoop en op Picl. Schatten van de Krim van Oeke Hoogendijk ging in première op IDFA in 2021. De Schatten van de Krim is dit jaar te zien op het Movies that Matter Festival als onderdeel van de Camera Justitia competitie. Op 10 april vindt er een speciale vertoning met nagesprek van De Schatten van de Krim plaats bij De Balie in Amsterdam. Hoogendijk maakte eerder Mijn Rembrandt (2019), Het Nieuwe Rijksmuseum (2014) en Housewitz (release 5 mei 2022).

Oeke Hoogendijk (1961) is een internationaal gelauwerde documentairemaker. Zij studeerde toneelregie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (1990) en debuteerde in 1998 met haar eerste filmdocumentaire: Een gelukkige tijd (1998), deze werd bekroond met de Nederlandse Academy Award ‘Het Gouden Beeld’ 1998 en de ‘Euro-Comenius Award’ in Wenen (1999). Haar tweede film, The Holocaust Experience (2002), ging in première tijdens IDFA (2002) en werd geselecteerd voor verscheidene festivals in Europa en de V.S.

Hoogendijk volgde ruim tien jaar lang de grootschalige verbouwing en herinrichting van het wereldberoemde Rijksmuseum in Amsterdam. Met dit materiaal maakte zij een vierdelige televisieserie Het Nieuwe Rijksmuseum en de lange bioscoopfilm Het Nieuwe Rijksmuseum (2014). Voor deze film ontving Hoogendijk een groot aantal binnen- en buitenlandse prijzen, waaronder een Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival, de Prix D’Italia, de Prix du Meilleur Documentaire op het Festival International du Film Montreal en Best Dutch Documentary IDFA 2014.

deschattenvandekrim.nl


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder