Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

The Met 150 jaar

16 februari 2022 Siebrand Krul

Op 20 februari 1872, nu precies 150 jaar geleden, opende The Metropolitan Museum of Art in New York, doorgaans aangeduid als ‘de Met’. Het is het grootste museum van de Westerse wereld, met een vaste collectie van zo’n twee miljoen objecten, verdeeld over zeventien afdelingen. Het hoofdgebouw aan 1000 Fifth Avenue, aan de Museum Mile van de oostzijde van Central Park (Manhattans Upper East Side), is qua oppervlakte indrukwekkend.

Het Meropolitan Museum of Art, niet te verwarren met zijn bijna naamgenoot met ‘Modern’ op de gevel, werd gesticht in 1870 met als doel kunst en kunstonderwijs voor de Amerikaanse bevolking samen te brengen. Vandaar dat de collectie uiteenloopt van kunst uit Egyptes Oudheid, via schilderijen van nagenoeg alle Europese meesters, sculpturen en een uitgebreide verzameling moderne Amerikaanse kunst.

Claude Monet, Le Grenouillére.

De stichter van het museum was de uitgever George Palmer Putnam, samen met een aantal oprichters onder wie de schilder Eastman Johnson. De eerste directeur was Robert Lee Jenkins wiens eigen kunstcollectie de basis vormde voor het huidige museum.

Duccio Buoningsegna, Madonna met kind.
Het front van het hoofdgebouw aan Central Park.

De schilderijencollectie bevat onder meer een werk van de Nederlandse landschapsschilder Jacob van Ruysdael, zeventien doeken van Monet, veertien van Cezanne, 31 van Rembrandt, vijf van Vermeer en dertien van Antoon van Dyck.

Pieter Brueghel de Oude, De oogst.
Johannes Vermeer, Slapend meisje.

Het museum bezit grote collecties kunst van Aziatische, Oceanische, Byzantijnse, islamitische en Afrikaanse origine. Er is een encyclopedische collectie muziekinstrumenten, tectilia, toegepaste kunst, wapens en tal van interieurs.
In het covidjaar 2020 slonk het aantal bezoekers naar 1.124.759, maar doorgaans staat de Met op de negende plaats wat aantal bezoekers betreft.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder