Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Overtollig oorlogstuig

16 februari 2022 Siebrand Krul

Toen de Tweede Wereldoorlog in 1945 eindigde, stopte de gigantische industriële oorlogsmachine niet van de ene op de andere dag. Schattingen van de waarde van de na de bevrijding geproduceerde overschotten varieren van € 22 tot wel € 130 mijard. De voorraden omvatten bijna alle denkbare artikelen en handelswaar – soms nutteloos in een vreedzame wereld, soms waardevol voor de burgerij. Meest in het oog springt het oorlogstuig.

Tijdens de oorlogsinspanning hadden de Verenigde Staten alleen al ongeveer 294.000 vliegtuigen vervaardigd. Van dat aantal gingen een schrikbarende 21.583 (7,34%) verloren in eigen land bij testvluchten, veerboten, opleidingsongevallen, enz., en 43.581 gingen verloren op weg naar de oorlog en bij overzeese operaties.

Gepantserde voertuigen staan ​​opgeslagen op een Amerikaanse militaire basis, 1946.
Achttien miljoen pond koperschroot, opgestapeld in een depot van het Amerikaanse leger waar ongebruikte apparatuur wordt opgeslagen, 1946.

Na de oorlog liepen de schattingen van het aantal overtollige vliegtuigen op tot 150.000. Er werd overwogen om een aanzienlijk aantal vliegtuigen op te slaan voor later gebruik. Maar zoals dat in zulke gevallen gaat: de kosten van opslag wegen zelden op tegen de opbrengsten. Het meeste werd dus gesloopt, verschroot en verkocht.

Doordat niet alleen de productie nog een tijdje doorging, maar ook de technologische ontwikkeling, raakte overtollig oorlogstuig al gauw niet meer inzetbaar.
Verouderde M3A1 lichte tanks staan ​​in een Amerikaans depot, 1946.

Sommige Amerikaanse militaire vliegtuigen in het buitenland waren de tijd of het geld niet waard om terug te brengen naar de Verenigde Staten en werden bijgevolg begraven, platgewalst of op zee tot zinken gebracht. De meeste werden echter naar huis teruggebracht voor opslag, verkoop of sloop.

Overtollige motorfietsen in Engeland worden gebundeld in groepen van vijf om als schroot te worden verkocht. Nu een kapitaaltje waard.
Zware bommenwerpers wachten op demontage op de Kingman Air Force-basis in Arizona, 1947.

Van de vliegtuigen die wel terugkeerden, werden er veel ontdaan van waardevolle onderdelen en omgesmolten voor hun aluminium. Op Kingman Air Force Base in Arizona werden in 1945 en 1946 naar schatting 5.500 vliegtuigen opgeslagen en gesloopt.

Motoren worden verwijderd uit opgelegde vliegtuigen op Kingman Air Force Base, 1947.
Een stapel aluminium is het enige dat overblijft van een vliegtuig op Kingman Air Force Base, 1947.

De meeste voertuigen werden verkocht voor metaal en onderdelen, sommige hergebruikt voor civiel gebruik. Tanks en halfrupsvoertuigen werden ontwapend en omgevormd tot tractoren en bulldozers.

800 militaire jeeps wachten op veiling in een opslag in Engeland, 1946.

Ongebruikte marineschepen werden in reserve gehouden, gedemonteerd voor onderdelen, tot zinken gebracht om kunstmatige riffen te vormen en zelfs gebruikt als doelwit voor kernproeven in de Stille Oceaan.

Tijdens de oorlog waren er bijna 650.000 jeeps geproduceerd. Een jeep was het handigste voertuig en verscheen daarom over de hele wereld, van Afrika tot Europa en Azië. Toen de oorlog voorbij was, werden veel jeeps verkocht aan of gegeven aan de lokale bevolking, of gewoon achtergelaten in plaats van terug naar de Verenigde Staten te worden vervoerd.
Bron: Rare historical photo’s. Beeld: US Army Archives/Getty Images/The LIFE Picture Collection/Airplaneboneyards.com)

Openingsbeeld: Een in Amerika gemaakte tank vindt een nieuw leven door een ploeg te trekken op een boerderij. Zo is in Europa ook heel veel wel gebruikt militair materieel publiekelijk verkocht, vooral aan boeren.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder