Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Bezwerende Medusa

16 februari 2022 Siebrand Krul

Het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting heeft een uitzonderlijke aankoop gedaan: de Wolfers hanger ‘Medusa’. Het juweel krijgt een plek in de Wolferswinkel, de permanente tentoonstelling in het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel, waar de creaties van deze Belgische art-nouveaureus worden getoond. Philippe Wolfers (1858-1929) behoort met Victor Horta, Henry van de Velde en Paul Hankar tot de topactoren van de Belgische art-nouveau met internationale faam.

De hanger, ontworpen in 1898, wordt internationaal beschouwd als een icoon van de Belgische art-nouveaujuweelkunst. De opmerkelijke hanger bestaande uit, goud, email, ivoor, opaal en diamant was lange tijd in privébezit. Omdat de eigenaar het juweel in België wilde houden, bood hij het aan de Koning Boudewijnstichting aan. Dankzij haar Erfgoedfonds kon de Stichting de hanger aankopen en in bruikleen geven aan het Museum Kunst & Geschiedenis in het Brusselse Jubelpark.

Philippe Wolfers.

‘De verwerving van het stuk is een onmisbare aanvulling voor de unieke collectie juwelen van Philippe Wolfers. Binnen de groep van de Wolfersjuwelen met een symbolistische inslag, is dit het absolute meesterwerk van de kunstenaar.’ volgens Werner Adriaenssens, Conservator Decoratieve Kunsten van de 20ste eeuw bij de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder