Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Via Appia in Het Valkhof

25 januari 2022 Siebrand Krul

Een interactieve tijdreis langs een van ‘s werelds oudste wegen, de Romeinse Via Appia, dat is wat het Nijmeegse museum Het Valkhof presenteert nu de musea weer voor publiek geopend zijn. De tentoonstelling verbindt de resultaten van academisch en artistiek onderzoek en in een nieuw perspectief op deze ‘koningin der wegen’. Je loopt als bezoeker als het ware in de voetsporen van de miljoenen mensen die hier passeerden.

De meer dan 500 kilometer lange Via Appia, vernoemd naar initiatiefnemer en Romeinse censor Appius Claudius Caecus, werd aangelegd vanaf 312 v. Chr. De weg loopt van Rome naar het huidige Brindisi en had vooral de functie legertroepen te verplaatsen. Daarnaast verbond de Via Appia verschillende economische centra en werd zij gebruikt voor handelstransporten.

Piranesi, 1747. (Still K. Clevis)

Ook gebruikten de Romeinen de weg om hun doden langs te begraven. Na de Romeinse tijd is de Via Appia in verval geraakt en zijn veel grafmonumenten overwoekerd, afgebroken en hergebruikt als bouwmateriaal. Maar de hobbelige basaltblokken, de nog altijd zichtbare karrensporen en de monumentale graven langs de weg getuigen nog altijd van de rijke geschiedenis van deze iconische weg. Slenteren over de Via Appia is letterlijk in de voetsporen treden van miljoenen mensen die ons zijn voorgegaan.

3D-reconstructie. (Rens de Hond)

De ‘koningin der wegen’ (regina viarum) is de afgelopen 300 jaar herontdekt en op talloze manieren in beeld gebracht door architecten, archeologen, fotografen, onderzoekers en kunstenaars. Al deze beelden vormen samen een uniek historisch document van hoe de weg is veranderd, maar vooral ook hoe men er door de tijd heen naar heeft gekeken.

Veldonderzoek Krien Clevis. (K. Clevis)

Het multidisciplinaire onderzoeksteam Mapping the Via Appia en dr. Krien Clevis namen de laatste tien jaar drie kilometer van de Via Appia Antica onder de loep. Wat gebeurt er als je alle academische en artistieke perspectieven over elkaar heen legt? In ‘Revisited Via Appia’ vertellen kunst en wetenschap, aangevuld met 3D-technologie, het verhaal van de continu veranderende blik op deze unieke Romeinse weg. De bezoeker kruipt in de huid van de oude beeldmakers en de moderne archeoloog en maakt een tijdreis over de Via Appia door de eeuwen heen.

Veldonderzoek Krien Clevis. (K. Clevis)

Het museum organiseert samen met kunstenaar/gastcurator Krien Clevis en gastsprekers de Via Appia Walks. Elke week leer je de koningin der wegen op een andere manier kennen. Museumbezoekers gaan onder leiding van deskundige ‘reisleiders’ (archeologen, historici, pelgrims, kunstenaars) mee op reis ‘naar’ de Via Appia Antica en ontdekken steeds andere lagen van het historische landschap.

Openingsbeeld: Still 3D-animatie. (Team Revisited Via Appia)

Bekijk het volledige activiteitenprogramma op www.museumhetvalkhof.nl
Revisited Via Appia van 29 januari t/m 3 april

Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59
6511 TB Nijmegen


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder