Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Thomas van Aquino

25 januari 2022 Siebrand Krul

28 januari († 1274) Deze naam is afkomstig van het Aramese woord voor tweeling. Thomas wordt als hij vijf jaar oud is door zijn ouders naar een klooster gestuurd. Daar leert hij lezen en schrijven en studeert hij verschillende wetenschappen zoals filosofie. Thomas bezint zich vooral op het christelijke geloof.

Hij gebruikt de Griekse en Romeinse filosofie om de waarheden van het katholieke geloof te onderbouwen. Steeds gaat het in zijn denken om God. De andere dingen zijn relevant voor zover ze betrekking op God hebben. Dit schrijft hij op een systematische manier op in zijn boek Summa theologica. Thomas sterft op 7 maart 1274. Omdat zijn sterfdag in de vastenperiode valt en er dus geen groot feest toegestaan is, wordt zijn feestdag verplaatst naar 28 januari. Op deze dag worden zijn relieken herbegraven in Toulouse (Zuid-Frankrijk). Hij is patroonheilige van scholen en universiteiten. Thomas van Aquino is vernoemd naar de apostel Tomas (3 juli).

Moderne namen die afgeleid zijn van Thomas: Maas, Tamas, Thom, Thome, Tom, Tomas, Tomaso, Tommasso,
Tommie, Tommy, Tamasine, Tamsin, Thoma, Thomasia, Thomasine


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder