Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Beverboeven

25 januari 2022 Siebrand Krul

Bevers hebben het landgoed van Kasteel Amerongen ontdekt. Maar ze worden niet met open armen ontvangen, want de beestjes beschadigen de ene na de andere boom. Langs de waterkant is van meerdere bomen de onderkant van de schors helemaal kapot geknaagd. ‘Het is afschuwelijk en vanwege de beschermde status van de bevers kunnen we er niks tegen doen’, zegt tuinbaas Ruud Elbertse.

De bevers ontdekten het terrein zo’n twee jaar geleden. Het leek in het begin onschuldig, met wilgen waar knaagsporen op verschenen. Maar inmiddels moeten ook de eeuwenoude beukenbomen eraan geloven. En het blijft niet bij knaagsporen: de bevers zijn er zelfs in geslaagd een boom helemaal door te knagen. En dus maken ze zich bij het kasteel zorgen. ‘Ze blijven maar doorknagen en alle bomen gaan eraan’, zegt Elbertse.
Meestal beperken bevers zich tot bomen van maximaal zestig centimeter doorsnede, maar ze blijken een uitzondering te maken voor de eeuwenoude beuken in de tuin van het kasteel, zegt Waronne Elbers, hoofd publiekszaken van Kasteel Amerongen. ‘Ze hebben op een of andere manier een enorme voorkeur voor beukenschors. Dat was voor ons eigenlijk nieuw.’

En die voorkeur laat inmiddels zijn sporen na. ‘Verschillende beukenbomen zijn rondom aangeknaagd, waardoor de sapstroom wordt onderbroken. Dan kan er geen sap meer vanuit de grond boven in de boom komen en zal de boom uiteindelijk sterven.’
Hoeveel bomenbeul-bevers hun tanden hebben gezet in de eeuwenoude beuken is niet helemaal duidelijk. Waronne Elbers heeft ze in ieder geval al een paar keer gespot. ‘We weten in ieder geval dat het er twee zijn. Als de bevers ook jongen hebben, zijn ze waarschijnlijk ongeveer met zijn zessen. Dat zou de hoeveelheid bomen die zijn aangetast wel verklaren, tot nu toe hebben ze al twaalf bomen toegetakeld. Het exacte aantal bevers weten we niet.’

De bevers waren sinds 1826 uitgestorven in Nederland, maar na een herintroductie in de jaren tachtig is het dier weer helemaal terug. Voor Kasteel Amerongen zijn ze in de historische tuinen geen goed nieuws. De tuinen met de grote oude bomen die het huis omringen vormen een essentieel onderdeel van het historische karakter van het kasteel.
Bij Kasteel Amerongen zijn ze al jaren bezig om het bos vol met oude beuken in stand te houden, zegt Elbers. ‘Met name de laatste jaren waren zwaar met de enorme droogte in de zomer. We waren bezig met plannen om het park nog duurzamer te maken voor de beuken, want dat is toch een stuk Nederlands cultuur erfgoed, er staan hier ook monumentale bomen tussen. Dat wil je zoveel mogelijk in stand houden. Dat wordt ons nu bijna onmogelijk gemaakt door de bevers. Er zijn op dit moment te veel bevers in dit gebied en ze tasten onze prachtige bomen aan.’

Het oplossen van het probleem is best ingewikkeld, want bevers zijn een beschermde diersoort. Daarom mogen ze niet worden verjaagd, laat staan bejaagd. Om de bomen minder aantrekkelijk te maken voor de bevers wordt er binnenkort schrikdraad om het kasteel geplaatst. ‘Dat proberen we zo snel mogelijk te doen, maar het is nogal een groot oppervlak. Er lag niet even twee kilometer aan schrikdraad op voorraad.’ De hoop is dat de bevers dan een andere plek zoeken om te eten en zich te vestigen en dat op die manier de oude beuken kunnen worden gered.
Bron: RTV Utrecht/Regio 90/Rosan Onderwater


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder