Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Verkeerde stad

05 januari 2022 Siebrand Krul

Een 17de-eeuwse ets van Hercules Segers met de titel Gezicht op Amersfoort blijkt een gespiegeld gezicht op Rhenen te zijn. Dit kwam aan het licht door onderzoek van Laurens Schoemaker, conservator historische topografie van het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Hij schrijft hierover in een artikel in het recent verschenen tijdschrift Oud Holland.

De ets met de voorstelling van een panoramalandschap met een ommuurde stad bevindt zich in de collectie van het Rijksmuseum. Kunstenaar Hercules Segers maakte de ets omstreeks 1628. Hij legde de stad aan de Nederrijn vast vanaf een relatief hoge positie op de zuidelijke helling van de Utrechtse Heuvelrug, vlakbij het huidige treinstation van Rhenen. Een gespiegelde afbeelding van de prent, met de voorstelling zoals Segers deze op de plaat etste, toont het weidse landschap in de juiste richting.

Hercules Segers, Gezicht op Rhenen vanuit het oosten (spiegelbeeldig), ca. 1625-1630. (Rijksmuseum, Amsterdam
Gespiegelde afbeelding van de prent met in kleur aangeduid de Nederrijn (blauw), stadsverdedigingswerken (oranje), kerkelijke gebouwen (geel) en molens (wit).

Misverstand
Het is opvallend dat de prent zeker al vanaf het begin van de 20ste eeuw bekend stond als een gezicht op Rhenen. Na een langdurige lobby van een Amersfoortse drukker, waarbij zelfs de burgemeesters van beide steden een rol speelden, werd de titel in 1966 ten onrechte gewijzigd in Gezicht op Amersfoort. Stadsgezichten van Rhenen en Amersfoort worden vaker met elkaar verwisseld, wat onder andere te maken heeft met de uiterlijke overeenkomst tussen de Rhenense Cuneratoren en de Amersfoortse Onze Lieve Vrouwetoren.
Bron: Rijksdienst Kunsthistorische Documentatie

Openingsbeeld: Dronebeeld van Rhenen boven Segers’ standpunt bij het zogenoemde spoorgat ten westen van de Levendaalseweg. Aan de overzijde van de Nederrijn ligt de Betuwe. (Foto Jan van Amerongen)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder