Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Haagse winkels

05 januari 2022 Siebrand Krul

De gemeente Den Haag wil dertig winkelpanden gaan aanwijzen als monument. Het gaat om winkels waarvan het gebouw, de stijl, de gevel of het interieur van historische waarde wordt gezien. 'Het is per locatie verschillend wat monumentale waarde is. Bij het ene pand gaat het er om dat er een oude slagerij was gevestigd, bij de andere is het meer het pand zelf: het bouwwerk en de stijl', aldus wethouder Robert van Asten.

Vanaf 2010 liet de gemeente onderzoek doen naar de winkelarchitectuur in Den Haag. Daaruit bleek dat er veel bijzondere panden zijn met cultuurhistorische waarden die de gemeente ‘wil beschermen voor toekomstige generaties’. De meeste van de winkelpanden staan in de binnenstad en in het Zeeheldenkwartier. De bouwjaren lopen uiteen van 1823 tot 1960 en de bouwstijlen daardoor ook.
Op de lijst staan bijvoorbeeld de enige overgebleven melksalon van De Landbouw. De melksalons zaten voorheen door heel Den Haag en Scheveningen verspreid. Maar ook een voormalige slagerij die bewaard is gebleven met een interieur uit 1897.

De winkelpanden en -puien laten veelal de architectuurstijlen en bouwtechnieken van een bepaalde periode zien. Het toont de smaak van de tijd. Winkelpanden en -puien zijn daardoor kwetsbaar voor vervanging door nieuwe technieken en stijlen. ‘Als een pand monumentale status heeft, betekent het dat de eigenaar van zo’n pand er niet meer alles mee kan doen. Die moet echt opletten dat hij die authentieke details bewaard’, zegt Van Asten. ‘Dat betekent dat je je gevelpui netjes houdt en niet de hele inventaris sloopt en vernieuwd. Dus in oude staat laten en goed verzorgen.’

Het is niet zo dat er dan helemaal niks meer kan worden verbouwd. Als er een plan is voor het verbouwen van een monument, volgt een beoordeling. Dan wordt er gekeken naar de aard van de ingreep, waarom die nodig is en hoe die zich verhoudt tot de monumentale waarde.
Volgens de wethouder zijn pandeigenaren vaak juist blij met de monumentale status. ‘Daar zij ze vaak ontzettend trots op. Ze zijn vaak niet voor niks in zo’n oud, monumentaal pand gaan zitten met hun winkel of woning en willen er dus goed voor zorgen’, zegt Van Asten. ‘Ook kan zo’n monumentale status juist helpen om sommige subsidies aan te boren. Daarnaast zitten in zo’n oud pand talloze verhalen en hoe leuk is het om dat ook via jouw pand naar buiten te kunnen brengen.

Als het aan de gemeente ligt, blijft het niet bij de dertig (voormalig) winkelpanden. ‘Na deze ronde gaan we kijken naar de scholen en naar het Indisch erfgoed in de stad. Daarnaast we zijn nog bezig met de post-65-periode: alle bouwwerken van na 1965, die we misschien in onze gedachten nog als heel jong beschouwen, maar eigenlijk ook al monumentaal kunnen zijn.’
Bron: Omroep west


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder