Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Hangul opgegraven

24 november 2021 Siebrand Krul

Afgelopen zomer klonk er gejuich in Seoul want bij een archeologische opgraving in het centrum van de Zuid-Koreaanse hoofdstad werden metalen drukletters aangetroffen in het Hangul, het Koreaanse schrift, uit midden 15de eeuw. In een pot zaten zo'n 1.600 stuks van deze fonts.

Dat er al vroeg werd gedrukt was bekend maar nooit eerder waren ze gevonden. Dit nieuws bereikte het westen nauwelijks. Toch gaat de geschiedenis van de boekdrukkunst in Korea veel verder terug dan men in Europa doorgaans denkt. Ver voor Johannes Gutenberg, vaak beschouwd als de uitvinder van de boekdrukkunst, werden in Korea al de prachtigste boeken gedrukt.

De opgravingsplek in Seoel.

Het oudst bekende gedrukte boek ter wereld is Koreaans en stamt uit 1377. En al in de 8ste eeuw werd er met houtblokken gedrukt, ook ver voor men dat in Europa ging doen. De oudst bekende gedrukte tekst stamt uit halverwege de 8ste eeuw en werd ook al in Korea aangetroffen, in de tempel Pulguksa bij de stad Gyeongju.

Dit alles wordt opgehelderd in de nieuwe podcast ‘Koreaanse boekdrukkunst en boekcultuur’ waarin Guido Spring spreekt met emeritus hoogleraar Koreastudies Boudewijn Walraven. Vanaf begin december te beluisteren via de podcast apps. Een podcast van Koreastudies, Universiteit Leiden.

De link naar de podcast: https://soundcloud.com/koreasboekdrukkunst/koreastudies

Openingsbeeld: Leesles in hangul aan Koreaanse soldaten.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder