Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Tempelberggroeve

30 oktober 2021 Siebrand Krul

Een recente archeologische vondst van 2000 jaar oud toont aan waarom Jeruzalems hi-tech industriële zone de naam ‘Har Hozvim’ (de heuvel van de steenhouwers) kreeg. De Israel Antiquities Authority ontdekte overblijfselen van een enorme groeve die stamt uit de Tweede Tempelperiode. De steengroeve, die slechts gedeeltelijk is blootgelegd, beslaat ongeveer 600 vierkante meter, maar is waarschijnlijk minimaal twee of drie keer zo groot.

De massieve bouwstenen die eruit werden gewonnen waren 1,5 x 2 meter. De plek geeft een duidelijk beeld van alle fases van het uithouwen en bewerken van steen. ‘De grootschalige bouwprojecten in de oude stad Jeruzalem, zoals de Tempelberg, hadden een enorme hoeveelheid bouwmaterialen nodig en het vermogen om het uithouwen, bewerken en transporteren van duizenden bouwstenen goed te organiseren en coördineren,’ zegt Moran Hagbi, directeur opgravingen namens de Israel Antiquities Authority.

‘In de groeve zijn bouwstenen gevonden in verschillende stadia van uitvoering. Zo hebben we bijvoorbeeld grote vierkante stenen blokken gevonden die op het punt stonden om losgeslagen te worden van het grondgesteente voordat ze ingeladen en getransporteerd zouden worden naar de Oude Stad. Omdat enkele stenen in situ zijn achtergebleven vormt deze groeve voor ons als archeologen een gouden kans om de oude technieken te kopiëren en ermee te experimenteren om zo de manier dat de stenen werden uitgehouwen na te bootsen.’

De archeologen en conservatoren van de Israel Antiquities Authority zijn nu plannen aan het maken om de oude methodes van het uithouwen van de stenen te reconstrueren, en om vast te stellen hoe effectief die waren zoals ze in de oude bronnen worden beschreven. Om dit te bewerkstelligen worden replica van oude gereedschappen gemaakt zoals die tijdens eerdere opgravingen zijn gevonden en speciaal voor experimentele doeleinden zijn ontworpen.

Eerdere opgravingen uitgevoerd in Noord-Jeruzalem legden ook al meerdere steengroeves bloot, evenals gereedschap dat werd gebruikt om de stenen uit te houwen. De groeves, die een enorme strook land ten noorden van de Oude Stad in beslag nemen, zijn een uniek fenomeen. Dankzij de topografie van de regio en de kwaliteit van het gesteente, waren zij de belangrijkste bron van bouwstenen voor de monumentale projecten in Jeruzalem in de Tweede Tempelperiode en andere tijden in de geschiedenis.

Algemeen directeur van de Israel Antiquities Authority, Eli Eskozido, ‘Op een symbolische manier geeft de recente toename in ontwikkelingsprojecten in Jeruzalem ons een unieke kans om opgravingen bloot te leggen en onderzoek te doen naar de grootschalige bouwprojecten in de Oudheid van Jeruzalem. Voordat er een eerste start wordt gemaakt aan een nieuw ontwikkelingsproject, worden eerst onze archeologen erbij geroepen om te onderzoeken of er historische ontdekkingen verborgen liggen, om te behouden voor toekomstige generaties.’


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder