Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Racisme in Canada

30 oktober 2021 Siebrand Krul

Op weg naar Sydney in Nova Scotia (Canada) krijgt Viola Davis Desmond, een succesvolle zwarte schoonheidsspecialiste en zakenvrouw in cosmetische producten, op 8 november 1946, 75 jaar geleden, autopech in het stadje New Glasgow. Omdat de reparatie tijd vergt, boekt zij een hotel en besluit ’s avonds naar de film te gaan om de tijd te doden. Bij de kassa vraagt zij een zaalkaartje omdat zij slecht kan zien.

De kassier geeft haar echter een kaartje voor het balkon dat gereserveerd is voor zwarte bezoekers. In de veronderstelling dat zij het juiste kaartje heeft, betreedt zij de zaal. Daar wordt zij tegengehouden door een kaartjescontroleur die haar naar het balkon verwijst. Desmond gaat opnieuw naar de kassa en vraagt daar een zaalkaartje. De kassier weigert en zegt ‘I’m sorry, but I’m not permitted to sell downstairs tickets to you people’.

Viola Desmond in haar schoonheidssalon. (Wanda-Joe Robsoncollection, Cape Breton University)

Beledigd neemt zij toch plaats in de zaal. De manager wordt er bijgehaald en vervolgens de politie die haar met geweld de zaal uit sleurt en in een cel opsluit. Kort daarna moet zij voor de rechtbank verschijnen, niet omdat zij als zwarte vrouw in de zaal was gaan zitten, maar omdat zij de belasting had ontdoken met één cent. Op een balkonkaartje werd namelijk twee cent belasting ingehouden, op een kaartje voor de zaal drie cent.

Viola Desmond voor een wimpel van Halifax. (Wanda-Joe Robsoncollection, Cape Breton University)

De rechter vindt de aanklacht terecht en veroordeelt haar tot een boete van 26 dollar. Desmond weigert te betalen en gaat in beroep, tot aan het Canadese Hooggerechtshof toe. Die weigert haar zaak in behandeling te nemen, waarop zij alsnog, zij het onder protest, de boete betaalt. Haar zaak heeft namelijk veel beroering teweeggebracht omdat veel zwarte mannen en vrouwen haar hun steun betuigen en gelijke behandeling beginnen te eisen, hetgeen hen niet in dank wordt afgenomen door de blanke Canadese meerderheid.

In 2012 door de Canadese posterijen uitgegeven postzegel met de beeltenis van Viola Desmond.

Desmond wil daarom een escalatie voorkomen en besluit zelfs Canada te verlaten en naar New York te verhuizen waar zij in 1965 overlijdt. Pas in 2010 vernietigt de Canadese overheid haar vonnis en wordt zij zelfs geëerd met haar beeltenis op een bankbiljet en een postzegel.
Ben Speet

Openingsbeeld: Bankbiljet met de beeltenis van Viola Desmond.

Lees nog veel meer boeiende historische artikelen, in de nieuwe G/GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder