Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Lascaux in virtual reality

30 oktober 2021 Siebrand Krul

De grotten van Lascaux worden wel de Sixtijnse kapel van de Prehistorie genoemd. Deze meesterwerken van grotkunst zijn als perfecte replica vanaf 4 december tot eind mei 2022 te bewonderen in het Prehistomuseum van Flémalle in Ramioul, iets zuidelijk van Luik. ‘Lascaux 3D is een virtuele rondleiding in de grotten van Lascaux met zijn wereldberoemde tekeningen.

De grotten van Lascaux, in de Franse Dordogne, werden in 1940 bij toeval ontdekt door vier tieners. Die drongen de grotopening binnen en zagen er tot hun verrassing wanden vol prehistorische tekeningen. De ontdekking bleek achteraf een van de archeologisch meest fascinerende van de 20ste eeuw.
De grotten herbergen liefst tweeduizend tekeningen van onder meer oerossen, herten, paarden en bizons die 20.000 jaar geleden werden getekend. Om de grot te beschermen werd de site in 1963 gesloten. De site staat intussen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Met Lascaux 3D kunnen bezoekers de wereldberoemde grotten zelf ontdekken. ‘Via virtual reality is het mogelijk om de grot in zijn geheel te bezoeken. Een ‘virtuele tunnel’ verbindt het Prehistomuseum met de grot van Lascaux. Het Prehistomuseum nodigt uit om in deze uitzonderlijke plek te duiken om, alsof je er zelf bij was, de beroemde tekeningen van paarden, herten, beren en katachtigen te ontdekken die de mensheid hebben gefascineerd sinds hun ontdekking in 1940.

Deze buitengewone reis naar een plek die al zestig jaar verboden is, wordt mogelijk gemaakt door virtual reality. Door nieuwe technologieën te associëren met een gedeeltelijke reconstructie van de grot, toont en legt deze tentoonstelling de kwesties uit die verband houden met deze emblematische site in de geschiedenis van de mensheid, zowel vanuit het oogpunt van de cultuur van de prehistorische mens als van het behoud van de site.

Van 3 december 2021 tot 31 mei 2022
Prehistomuseum
Rue de la grotte 128, Flémalle
https://walloniebelgietoerisme.be/nl/content/prehistomuseum-van-ramioul-reis-naar-het-land-van-cro-magnon


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder