Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Elisabeth van Jeruzalem

30 oktober 2021 Siebrand Krul

5 november († eerste eeuw) De naam Elisabeth komt van het Hebreeuwse elisjeba en betekent God is diegene bij wie ik zweer. Het verhaal van Elisabeth wordt verteld door de evangelist Lucas (18 oktober). Elisabeth is de nicht van Maria. Niemand verwacht dat de oude Elisabeth nog een kind zal krijgen, maar op een dag bezoekt de engel Gabriël Zacharias en voorspelt dat Elisabeth en Zacharias een zoon zullen krijgen.

Zacharias gelooft de engel niet. Onmiddellijk wordt hij gestraft, hij kan niet meer praten. Elisabeth raakt inderdaad zwanger, zoals door de engel aangekondigd. Na zes maanden komt haar familielid Maria op bezoek, die ook in verwachting blijkt te zijn. De vrouwen kunnen hun geluk niet op. Als de baby van Elisabeth wordt geboren, wil ze hem Johannes noemen. Zacharias schrijft dat de jongen zo heten moet. Op hetzelfde moment kan hij weer praten. De kleine Johannes zal een
grote rol spelen in het leven van Maria’s zoon Jezus.

Moderne namen, afgeleid van Elisabeth: Bep, Betsy, Bettina, Betty, Elise, Ella, Elly, Els, Elsbeth, Elseline, Elspeth, Ilse, Isa, Isabella, Lies, Liesbeth, Lise, Lisenka, Lisette, Liz, Liza
Lizzy


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder