Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Dwarse kogels

30 oktober 2021 Siebrand Krul

Het archeologisch onderzoek bij het voormalige kasteel De Nijenborgh in Weert is afgesloten voordat het is afgerond. Milieukundig onderzoek toont aan dat de kans op olie- en loodverontreiniging te groot is. Het gaat om de tussengracht bij het kasteel. Juist op die plek verwachten archeologen historische schatten te vinden. Maar de grond blijkt onder meer bezaaid met loden kogels.

Deze erfenis van de vele belegeringen en gevechtshandelingen uit de Weerter historie houden nu de ontrafeling ervan tegen. Het zomaar loswoelen van de grond zou milieuschade kunnen veroorzaken. Tijdens de opgravingen werd namelijk duidelijk dat de tussengracht nog altijd in verbinding staat met de huidige gracht rondom het complex. Om het archeologisch werk mogelijk te maken, zijn waterbeheersing en milieutechnische voorzieningen nodig. Daar was in het oorspronkelijke onderzoeksplan geen rekening mee gehouden.

Volgens lokale nieuwssite Weertdegekste blijft de tussengracht bij het kasteel daarom voorlopig dicht. Een domper voor de archeologen want die beschouwen het stuk grond als de echte schatkamer. In de tussengracht zijn in de toplaag al kacheltegels uit de 16de eeuw gevonden. Dieper verscholen liggen hoogstwaarschijnlijk wapens en andere gebruiksvoorwerpen. Die kunnen veel zeggen over de bewoning, belegering en ecologie van het kasteel en zijn bewoners. In het voormalige kasteel Nijenborgh logeerden volgens de overlevering zowel keizer Karel V van Spanje en prins Willem van Oranje, vader des vaderlands.

Bouwvallen van het kasteel 1841, litho I.M.H.Smeets, J.J.F.Janstra del.

De gemeenteraad beslist komend najaar of er geld is voor archeologisch onderzoek van de tussengracht. Archeologen hebben afgelopen zes weken lang in opdracht van de gemeente wel de voorburcht kunnen onderzoeken. Het spitwerk is door honderden bezoekers bekeken. Soms aan de hand van een stadsgids. Op de plek van de opgravingswerkzaamheden komt binnenkort de uitbreiding van het stadspark.
Bron: 1Limburg/ Frits van Otterdijk


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder