Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Zedelgemse ommezwaai

11 oktober 2021 Siebrand Krul

In 2018 besloot het gemeentebestuur van het West-Vlaamse Zedelgem een monument op te richten ter herinnering aan de aanwezigheid van 11.000 Letse krijgsgevangenen op het lokale militaire vliegveld. Het stelt een bijenkorf voor en ligt aan het Briviba-plein, Lets voor ‘vrijheid’. Het blijkt een lichtzinnige beslissing geweest te zijn die nu als een boemerang terugkomt. Een felle campagne in de media heeft het gemeentebestuur intussen tot inkeer gebracht.

Letland werd in 1940 bezet door de Russen (Ribbentrop-Molotovpact), een jaar later door de Duitsers, die ze als bevrijders zagen. Bij de daarop volgende jodenvervolgingen hielpen Letse politie-eenheden die aan het eind van de oorlog werden opgenomen in het Letse Legioen, onderdeel van de Waffen SS om tegen de Sovjets te vechten. Na de oorlog kwam een deel van het Legioen in Sovjetkampen terecht, anderen geraakten in Britse handen en zodoende in Zedelgem. Daar richtten ze de oud-strijdersvereniging ‘Haviken van Daugava’ op, motor van de Letse diaspora tot de onafhankelijkheid in 1991. Elk jaar houdt ze op 16 maart een omstreden herdenkingsmars naar het Vrijheidsplein in Riga. Zijn het patriottische vrijheidsstrijders? Een bende fascisten? Letland telt een fikse Russische minderheid die haar burgerschap verloor door de Letse taaltest te weigeren. Koren op Poetins molen met dreigementen om in te grijpen.
Het Zedelgemse gemeentebestuur is inmiddels bekomen van de koude douche en gaat te rade bij professionele historici om het plein een andere naam te geven.
Luc Minten

Lees nog veel meer boeiende historische artikelen, in de nieuwe G/GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder