Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Peperdure reclame

11 oktober 2021 Siebrand Krul

Het art deco geëmailleerde reclamebord Rotterdamsche Lloyd van ontwerper en schilder Johann von Stein (1896–1965) heeft tijdens de Indonesische veiling van het Haagse Venduehuis 260.400 euro opgebracht. De illustratie werd ook gemaakt als affiche en wordt beschouwd als één van de mooiste zee-affiches van zijn tijd. De emaille versie in zo'n uitstekende staat is uiterst zeldzaam. Het is uitgevoerd in de jaren dertig door emaillefabriek Langcat.

Het schip van rederij Rotterdamsche Lloyd is vernoemd naar de Baluranvulkaan op Oost-Java. Het Interbellum kende intensief verkeer tussen Nederland en de inmiddels voormalige kolonie. Passagiers zouden in de watten zijn gelegd op drijvende paleizen zoals de MS Baloeran. In 1940 werd de Baloeran geconfisqueerd door de nazi’s, die het gebruikten als hospitaalschip en het omdoopten tot ‘Strassburg’. In 1943 werd het getorpedeerd door de Engelsen. Het ligt nog steeds op de bodem van de zee, ruim twee kilometer ten noorden van IJmuiden.

Het geveilde reclamebord.

Johann von Stein
Johann Anton Willebrord von Stein werd in 1896 in Haarlem geboren. Hij heeft in Delft gestudeerd en werd Hoofd Ontwerpstudio van Drukkerij Rotagravure in Leiden, waar hij o.a. affiches en programma’s ontwierp. Buiten zijn werk als kunst- en portretschilder staat hij onder meer bekend om zijn Rotterdamse Lloyd posters, die als reproducties nog overal verkrijgbaar zijn.

Ontwerp Von Stein.

Frans Leidelmeijer, expert op het gebied van Indonesische kunst en adviseur van het Venduehuis Den Haag over dit bijzondere reclamebord: ‘De art deco-stijl en geometrische lay-out van de verticale en horizontale lijnen vragen de aandacht: de kijker kijkt vanaf het in de schaduw gegoten vasteland uit op het schip, een majestueuze reus die oprijst uit de zee, glinsterend wit in de tropische zon. De oceanische reus lijkt nog groter door zijn reflectie op het gladde oppervlak van het water’, aldus Leidelmeijer.

Openingsbeeld: De Baloeran. Het schip werd door de nazi’s gevorderd en daardoor door de Engelsen getorpedeerd. Het ligt nog altijd op de bodem van de Noorzee, dicht bij IJmuiden.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder