Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Mislukt!

11 oktober 2021 Siebrand Krul

Op 20 oktober 1921, honderd jaar geleden, onderneemt Karel I, gewezen keizer-koning van Oostenrijk-Hongarije, een tweede poging zijn Hongaarse troon terug te winnen. Na de flop in maart dat jaar loopt ook deze herstelonderneming op niks uit.

De Habsburger vliegt met zijn gezin naar Sopron, waar hij wordt opgewacht door de vrijschaartroepen van Julius von Ostenburg-Morawek. De mars richting Boedapest loopt echter vertraging op, waardoor het verrassingselement, Karels belangrijkste troef, hem ontvalt. Dat geeft ‘Reichsverweser’ Horthy tijd om eveneens een legertje bijeen te harken. Na schermutselingen op 23 oktober, die negentien soldaten het leven kosten, ziet Karel het heilloze van zijn actie in en geeft ze op.

Karel legt voor de Drievuldigheidszuil in de Mathiaskerk in Boedapest de eed af als koning van Hongarije, 30 december 1916. De enigszins potsierlijk gedragen kroon – hij lijkt nogal te groot voor Karels hoofd – deed het imago van de tragische laatste Habsburgse vorst geen goed.


Na een korte internering in de abdij Tihany aan het Balatonmeer wordt hij op 1 november samen met zijn vrouw Zita aan boord van het Britse Donauschip Glowworm gedirigeerd en via de Zwarte Zee en Gibraltar naar het Portugese eiland Madeira getransporteerd. Intussen heeft het Hongaarse parlement op 6 november Karel officieel onttroond. Hongarije wordt een koninkrijk zonder koning. Miklós Horthy wordt formeel staatshoofd.

Openingsbeeld: De tweede poging van de gewezen keizer-koning Karel I om zijn Hongaarse troon terug te winnen: Karel schrijdt langs de erecompagnie op het station van Ödenburg, 21 oktober 1921.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder