Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Holocaustmonument 360 graden

11 oktober 2021 Siebrand Krul

102.000 Joden en 220 Roma en Sinti uit Nederland overleefden de vervolging en de massamoord door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog niet. Hun namen zijn vereeuwigd in het Nationaal Holocaust Namenmonument dat is onthuld door koning Willem-Alexander. ‘Ruim 102.000 mensen, die vermoord zijn om wie ze waren. Het is een getal waar je je nauwelijks iets bij voor kunt stellen’, aldus de grote gangmaker achter het monument, Jacques Grishaver.

Grishaver is voorzitter van het Auschwitz Comité en initiatiefnemer van het monument. ‘In dit Namenmonument zie je in volle omvang hoeveel dat is.’ Via de link hieronder kun je digitaal rondwandelen door een 360 graden-weergave van het monument en een deel van alle namen op de stenen bekijken. Bekijk ook de persoonlijke verhalen achter twintig namen. Zoals dat van de dertienjarige Alida Lopes Dias, die mee moest met het kindertransport naar vernietigingskamp Sobibor of het artiestenduo Johnny & Jones, dat tot in kamp Westerbork liedjes bleef maken.
Bekijk het Nationaal Holocaust Namenmonument in 360 graden:
https://app.nos.nl/namenmonument/
Bron: NOS


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder