Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Gommarus van Lier

11 oktober 2021 Siebrand Krul

11 oktober († ca. 775) De Germaanse naam Gommarus kan twee dingen betekenen: door God beroemd of door strijd beroemd. Ridder Gommarus is een zachtaardige man die veel te lijden heeft van zijn ongelukkige huwelijk met de kwaadaardige Grimmara.Wanneer hij het eindelijk aandurft om van Grimmara te scheiden, wil hij niets meer van vrouwen weten.

Hij wordt kluizenaar. Samen met een vriend bouwt Gommarus een kapel op de plek waar zich nu de Belgische stad Lier bevindt. Lier eert hem als stichter van de stad. Er zijn allerlei wonderverhalen over Gommarus bekend. Na het bouwen van de kapel praten Gommarus en zijn vriend zo lang met elkaar, dat hun wandelstokken wortel schieten en twee grote bomen worden. En tijdens een reis naar Rome zet Gommarus een dode boom rechtop, die daarna begint te bloeien. Gommarus helpt niet alleen bomen, maar ook mensen. Zo laat hij doofstommen weer praten. En zelfs meer dan dat. Na hun genezing spreken zij niet alleen Nederlands, maar ook meteen Latijn.

Moderne namen, afgeleid van Gommarus: Gomar, Gommaar, Gommer, Gottmar, Kommer


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder