Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Duizelingwekkend

11 oktober 2021 Siebrand Krul

Heel soms gebeurt het: een boek dat je vanaf de eerste pagina te pakken heeft en niet meer los laat. Dit is er zo één. Over Alexander de Grote’s veldtocht tot aan de Indus, overvloeiend in de Britse kolonisatie van India, toen excentrieke westerlingen vele eeuwen na Alexander voor het eerst in het huidige Afghanistan en Pakistan rondzwierven of woonden.

Allen figureerden ze, bewust of niet, in the Great Game, het schaakspel om macht en controle over India en omstreken, getekend door de Britse angst voor Russische expansie in Turkije, Perzië en Centraal-Azië. Charles Masson (schuilnaam van James Lewis) was één van die kleurrijke figuren; in 1827 als soldaat gedeserteerd uit het leger van de East India Company kon hij enkel zijn hachje redden door de Britten te informeren; uit liefde voor het gastvrije Afghanistan bleef hij echter een onwillige (s)pion op het politieke schaakbord. Liever speelde hij archeoloog, gefascineerd door Alexander, in de toen nog volslagen onbekende regio; het Alexandrië van de Kaukasus, waar de titel naar verwijst, is slechts één van zijn vele ontdekkingen. Gaandeweg dringt de ware draagwijdte van Alexanders heroïsche tocht naar ‘het eind van de wereld’ door: het vroegste contact tussen west en oost leidde in de volgende eeuwen tot interactie en assimilatie, een multiculturele wereld, waarin de grens tussen oost en west vervaagde, zoals in de Grieks-boeddhistische kunst. Groter kon het contrast met de aanpak van de East India Company en het Brits-Indische bestuur niet zijn. Dit duizelingwekkend verhaal van intriges, spionage, chantage, rebellie, oorlog en schatgraverij, wordt gebracht door een geboren verteller. De razendsnelle, uitstekende vertaling kostte wel een aantal zetfoutjes, goed te maken in een verdiende herdruk.
André Capiteyn

Edmund Richardson
Alexandrië. De zoektocht naar een verdwenen stad
Vert. Alexander van Kesteren
Uitgeverij Hollands Diep, Amsterdam 2021. 395 blz., € 24,99 ISBN 978 90 488 6048 7

Lees nog veel meer boekbesprekingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder