Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

WO I in Bakhuizen

14 september 2021 Siebrand Krul

In het Friese dorp Bakhuizen is een bijzondere ontdekking gedaan. Bij de verbouwing van het oude café Bleeker zijn vier muurschilderingen gevonden, gemaakt door een Belgische soldaat die in de Eerste Wereldoorlog naar Bakhuizen vluchtte. Te zien is hoe de Belgen tegen de Duitsers vochten. De soldaten staan met geweren en kanonnen tussen de bomen. Doordat in de loop der tijd gaten in de muren zijn geboord zijn de schilderingen erg beschadigd.

In 1915 stond een bericht in de krant dat Belgische soldaten in de oude katholieke kerk en in het oude café deze muurschilderingen gemaakt zouden hebben. De kerk is in 1919 afgebroken en het café is verbouwd. De tekeningen zijn dus een tijd uit het zicht geweest.
Het pand heeft net een nieuwe eigenaar gekregen. Toen de werkgroep Bakhuizen te horen kreeg dat er verbouwd werd, heeft ze geprobeerd de schilderingen terug te vinden. Voorzichtig is het behang van de muur gehaald en inderdaad: daar kwamen de tekeningen tevoorschijn.
Henk de Kroon van Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân is blij met de vondst. ‘Het zijn hele bijzondere tekeningen.’ Vermoedelijk heeft één man de schilderingen gemaakt. ‘De manier van schilderen is op elke muur hetzelfde. De bomen, gezichten, het kan bijna niet anders dan dat dit door één man is gemaakt’, vertelt De Kroon.

Experts uit België denken niet dat de man lang in het leger heeft gezeten. ‘Er staan een paar dingen op die niet kloppen. Er staan Franse officiers op en Belgische soldaten. Dat klopt niet. En de kanonnen zetten ze nooit voor de infanterie, maar er altijd achter. Dus deze man had strategisch niet zoveel inzicht.’
Wat er met de schilderingen gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. ‘Dit wordt de woonkamer van de nieuwe eigenaar en die wil niet een tekening met vechtende soldaten boven de bank hebben.’ Er zijn verschillende opties. Zo kunnen ze de muren eruit halen en restaureren, maar dat kost al gauw € 200.000. Een ander optie is dat de schilderingen achter een grote voorzetwand komen en daar bewaard blijven. ‘We hebben er professionele foto’s van gemaakt en we willen bekijken of we die digitaal kunnen opknappen.’
Bron: Omrop Fryslân, Jantine Stoffers


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder