Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Vlaamse Super Mario

14 september 2021 Siebrand Krul

Een schok gaat door de kunstwereld als het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel bekend maakt dat in de nacht van 23 op 24 september 1971, vijftig jaar geleden, een van ’s werelds kostbaarste schilderijen is gestolen. Het betreft De liefdesbrief van Johannes Vermeer, geschilderd omstreeks 1670, door het Rijksmuseum in Amsterdam aan Brussel uitgeleend in het kader van de tentoonstelling ‘Rembrandt en zijn tijd’.

Van de dader(s) ontbreekt elk spoor, maar op 4 oktober krijgt een verslaggever van Le Soir een telefoontje van ene Tijl van Limburg, overduidelijk een pseudoniem omdat Tijl van Limburg de naam was van een legendarische held die net als Robin Hood geld stal van de rijken om dat aan de armen te geven. De man vertelt hem dat hij het schilderij in bezit heeft en graag hem in het geheim wil ontmoeten om dat te bewijzen. Aldus geschiedt. De verslaggever mag foto’s nemen en die publiceren met daarbij de mededeling dat men het schilderij terugkrijgt als de overheid 200 miljoen frank overmaakt naar Bangladesh om de daar heersende hongersnood als gevolg van de onafhankelijkheidsoorlog met Pakistan te bestrijden en als beide musea een geldinzamelactie organiseren voor hetzelfde doel. Zo niet, dan zal hij over twee dagen het schilderij verkopen aan een kunstverzamelaar.

Johannes Vermeer, De liefdesbrief (1669/70). (Rijksmuseum Amsterdam)

Door stom toeval weet de politie Tijl op die bewuste 6de oktober in de kraag te vatten, omdat deze getipt is door de vrouw van een benzinepomphouder, die in haar zaak een telefoongesprek van Tijl met een krant had opgevangen over de kunstroof.
Tijl bekent onmiddellijk en identificeert zich als de 21-jarige Mario Pierre Roymans. Hij zegt dat hij het schilderij heeft verstopt onder zijn bed in het Brusselse Soetewey Hotel, waar hij als kelner werkt en woont. Daar ligt inderdaad het doek, zij het zwaar beschadigd omdat het met een aardappelmesje uit de lijst is gesneden en Roymans het vervolgens had opgerold en achter in zijn broek had gestoken om uit een raam te kunnen klimmen.
Ben Speet

Openingsbeeld: Mario Roymans, alias Tijl van Limburg. Hij stierf op 28-jarige leeftijd in ellendige omstandigheden.

Lees het volledige artikel, plus nog veel meer spannende geschiedenisverhalen, in de nieuwe G/GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder