Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Vergeten prinsessen

14 september 2021 Siebrand Krul

Hoogadellijke vrouwen zwaaiden eeuwenlang de scepter in het ministaatje Thorn in Limburg. Hun verhaal is vergeten, maar vanaf 3 oktober zet het Limburgs Museum deze machtige vrouwen weer vol in de spotlights. Dan opent de expositie 'De vergeten prinsessen van Thorn', met bruiklenen uit meer dan vijftig internationale topmusea. De tentoonstelling vertelt de fascinerende levensverhalen van drie vergeten Thornse prinsessen: Polyxena, Gabriëlla en de machtige Cunegonda.

Deze stiftdames waren zelfstandig, financieel onafhankelijk, leefden ongetrouwd en kozen zelf hun leiding. Deze machtige vrouwen mochten dan wel van een voor die tijd ongekende vrijheid en autonomie genieten, tegelijkertijd werden ze verstikt door de torenhoge verwachtingen van de buitenwereld.

Hofcultuur in Dresden (1773): drie dochters van hofceremoniemeester J.J. van Vieth en Golssenau, variërend in de leeftijd van 19 tot 25 jaar.

De strijd tussen uiterlijk vertoon en innerlijk gevoelsleven wordt in de expositie voelbaar gemaakt door talloze schilderijen, brieven, kunstobjecten, prachtige robes en modeaccessoires. Het Limburgs Museum werkt samen met internationale bruikleengevers als Palazzo Degli Uffizi, Albertina Museum, Kunsthistorisches Museum Wenen, Liechtenstein The Princely Collection, Staatliche Kunstsammlungen Dresden en Rijksmuseum. Ruim driekwart van de tentoongestelde objecten is afkomstig uit het buitenland en was nooit eerder in Nederland te zien.

Nymphenburg en formele tuinen bij München (1761), het zomerverblijf van de keurvorst van Beieren.

Dat in deze tentoonstelling vrouwen de hoofdrol spelen, is bijzonder. In de geschiedenis spelen vrouwen nu eenmaal een minder prominente rol. Over de prinsessen van Thorn is een schat aan informatie bewaard gebleven, van officiële documenten tot heel persoonlijke brieven. Gastcurator dr. Joost Welten van de Universiteit Leiden heeft na jarenlang onderzoek naar het ministaatje Thorn die informatie ontsloten. De tentoonstelling is gebaseerd op zijn onderzoek en het van zijn hand verschenen boek De vergeten prinsessen van Thorn.

Openingsbeeld: Prinses Cunegonda door Pietro Antonio Graf Rotari, detail. (Gemäldegalerie Alte Meister, Staatliche Kunstsammlungen Dresden, foto Elke Estel/Hans-Peter Klut)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder