Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Brederode gered

14 september 2021 Siebrand Krul

De Ruïne van Brederode in Santpoort krijgt géén buren. De Raad van State heeft een streep gezet door het bouwplan vlak naast de Noord-Hollandse ruïne. De gemeente Velsen wilde drie, later werden het er twee, villa’s laten bouwen tussen tennispark Brederode en de overblijfselen van het eeuwenoude kasteel. Verschillende partijen verenigden zich in de Brederode Coalitie en maakten zich hard voor het schrappen van de plannen.

De partijen van de Brederode Coalitie vroegen de Raad van State het bestemmingsplan en de bijbehorende omgevingsvergunning te vernietigen vanwege tal van zaken die niet klopten. Zo oordeelt de Raad dat de partijen gelijk hebben over het feit dat er onvoldoende rekening is gehouden met het archeologische monument rondom het kasteel. Daarnaast oordeelt de Raad van State dat er geen rekening is gehouden met regels voor de ontwikkeling in gevoelig cultuurlandschap, zoals door de provincie Noord-Holland wel is verplicht.
Piet Paree, bestuurslid van de Ruïne van Brederode is dolgelukkig: ‘Een overwinning voor de cultuur en de natuur. De belevingswaarde van de Ruïne wordt bepaald door de omgeving waarin de Ruïne ligt. Dat maakt het hier tot een optimale beleving.’

Klein Toornvliet. (Foto Heemschut)

De Ruïne van Brederode is niet het eerste monument dat ingebouwd dreigt te worden in het krappe Nederland. Begin dit jaar kwam er alarmerend nieuws uit Vlijmen. Daar is een plan voor twee nieuwbouwwoningen in de boerderijbiotoop van de ‘mooiste boerderij van Brabant’. Toch gaat het soms ook goed: recent nog werd de vergunning voor de bouw van acht zorgappartementen achter de rijksmonumentale villa Klein Toornvliet vernietigd. De rechtszaak werd onder andere aangespannen door de Nederlandse Tuinenstichting en Erfgoedvereniging Heemschut. Zij maakten zich zorgen om de aantasting van de monumentale tuin en het beschermde stadsgezicht.
Video NH Nieuws: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/291079/ruine-van-brederode-krijgt-geen-buren-overwinning-voor-natuur-en-cultuur
Bron: NH Nieuws en Heemschut


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder