Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Vlaamse trouwkapellen in Japan

26 augustus 2021 Siebrand Krul

Wie in de Japanse havenstad Osaka in één van de hotels uit de Monterey-keten logeert, kan daar een verrassend item ontdekken. Op de dakverdieping – in 2017 officiële accomodatie van de G20-top - staan Europese kerkjes nagebouwd, die dienst doen als wedding chapel voor trouwlustige Japanners die een European style wedding willen beleven met alles erop en eraan, dus ook een plechtigheid in een West-Europese kapel.

Voor twee van deze wedding chapels in Osaka hebben de architecten hun inspiratie gezocht in Vlaanderen: Chapel Goedele, Monterey Osaka. Op de achtste verdieping pronkt een replica van een 14de-eeuwse kapel, Chapel Goedele genaamd, compleet met klokkentorentje. Het interieur lijkt zo weggeplukt uit een Vlaamse dorpskerk met gotische banken, koperen kandelaars en kleurrijke glasramen.

Promotiefoto voor de trouwkapel. (Monterey Osaka Hotel)

Het is uiteraard allemaal nep, maar dat zal die Japanners een zorg wezen: zij trouwen in ‘a perfect re-creation of the 14th century church that still stands today in Bruges, Belgium. The chapel and the surrounding patio, despite being located on the 8th floor, are out in the open air and bathed in natural light. The chapel feels as if it is tucked away in a cozy European side-street. The stained glass windows let in warm light, while the high vaulted ceiling and antique chandeliers make for a classical and spiritual atmosphere.’ Aldus de hotelwebsite.

Het interieur van de ‘Chapel Goedele’. (Monterey Osaka Hotel)

Sint-Gudulakapel, Moorsel (Aalst)

In tegenstelling tot wat de hotelwebsite beweert, vind je het origineel van deze kapel niet in ‘Bruges, Belgium’. Wellicht zeggen ze dit om promotionele redenen, want de échte Goedele-kapel staat al eeuwen in Moorsel bij Aalst. Op het plein van dit Oost-Vlaamse dorp prijkt een eenvoudige kapel, opgetrokken in lokale zandsteen. De kapel is gewijd aan Sint-Gudula of de Brabantse heilige Goedele, die we vooral kennen als copatrones van de Brusselse kathedraal. Oorspronkelijk dateert het gebouw uit de 14de eeuw, maar het werd na een brand in 1597 opnieuw opgebouwd.

Bovenzicht op de ‘Chapel Goedele’. (Monterey Osaka Hotel)

In Osaka hebben ze het venster in de voorgevel een beetje aangepast, maar het is onmiskenbaar een kopie van Moorsel. Wat moeten al die Japanners niet denken wanneer ze in Brugge nodeloos op zoek gaan naar de originele ‘Chapel Goedele’?
Zouden ze in Moorsel eigenlijk weten dat Japanse koppeltjes mekaar eeuwige trouw zweren in ‘hun’ kapel? Dus op naar het Faluintjesland, zoals de streek daar heet. En wat blijkt? Michel Verhelst en Freddy Maes, de twee medewerkers van de parochie die ontvangen, horen het in Tokyo donderen als hen wordt verteld over de wedding chapel van Osaka. Eén van hen denkt eventjes dat het om een flauwe grap ging.

Michel Verhelst en Freddy Maes voor de kapel in Moorsel, onwetend dat een kopie in Osaka staat. (Canvas)

Ondanks hun actieve betrokkenheid in het lokale verenigingsleven hebben ze er nog nooit van gehoord en ze hebben ook geen weet van Japanners die hier ooit opmetingen zouden gedaan hebben. Wanneer we hen meedelen dat een Engelse parochie zomaar eventjes 4.000 pond ontving om haar dorpskerk te laten opmeten en kopiëren, gaan de ogen van de penningmeester van de kerkfabriek fonkelen. Misschien toch eens een mailtje sturen naar het Monterey Hotel in Osaka?
Wie zin heeft om de Sint-Gudulakapel in Moorsel bij Aalst eens te gaan bekijken, moet zeker ook iets gaan drinken in Gudul’s Kaffee, een authentiek dorpscafé waar al zo lang niets meer is veranderd dat het interieur onwillekeurig ‘vintage hip’ is geworden. Op de gezondheid van de heilige Goedele!

Sint-Gudulakapel, Moorsel (Aalst). (Canvas)
Poseren voor de ‘Chapel St. Anna’. (Monterey Lasoeur Hotel)

Chapel St. Anna, Monterey Lasoeur

In een tweede hotel in Osaka, het Monterey Lasoeur Hotel, hebben ze nog een kopie van een Vlaamse kerkje op het dak staan. Ditmaal gaat het om de Chapel St. Anna: ‘a bright and airy chapel that is reminiscent of those found in Ostend, Belgium. The elegant white-brick walls are lit up by the natural rays of the sun that pour in through the glass roof above, making it an illustrious setting for a wedding ceremony’, aldus de hotelsite.

Interieur van de ‘Chapel St. Anna’. (Monterey Lasoeur Hotel)
De ‘Chapel St. Anna’ bevindt zich in de glazen serre op het dak. (Monterey Lasoeur Hotel)

Deze wedding chapel heeft een stemmig interieur met ronde zuilen, bogen en gewelven. Drie gotische glasramen sluiten het koor af. De vloer is bekleed met witte en zwarte tegels die in een diagonaal dambordpatroon zijn geschikt. Ook deze trouwkapel staat op de dakverdieping van een hotel: het Monterey Lasoeur in Osaka, waar een glazen afdak de bezoekers beschut tegen regen en wind. Japanners zijn op hun comfort gesteld en échte weersomstandigheden zouden wel eens hinderlijk kunnen zijn.

De kapel onder het glazen afdak. (Monterey Lasoeur Hotel)
Sint-Annakerk, Stene (Oostende).

Sint-Annakerk, Stene (Oostende)

Het origineel, dat model stond voor de Chapel St. Anna in Osaka, is de Sint-Annakerk van Stene bij Oostende. Dit witte bakstenen bedehuis dateert van de 13de eeuw, maar gaat terug op een nog oudere kapel. De middenbeuk is 14de-eeuws. De toren, die scheef staat, werd gebouwd in 1651. De broer van dichter Guido Gezelle is er nog pastoor geweest. De kopie in Osaka is heel natuurgetrouw, alleen op een kleinere schaal, en ook het interieur lijkt op het Oostendse voorbeeld, zij het eenvoudiger en minder opgesmukt. In Stene hebben enkelingen weet van de Japanse replica. Blijkbaar hebben de Japanners er wél toestemming gevraagd, dit in tegenstelling tot in Moorsel.

En nog meer keuze

Als je nog meer European wedding chapels zoekt in Japan is er keuze te over. Het Monterey Sendai beschikt over de St. Wenceslas Chapel, een romaanse kapel uit de omgeving van Praag. Geef je de voorkeur aan een Londens sfeertje, ga dan naar het Monterey Kyoto, waar ze een kopie hebben staan van de St. Simon Zelotes uit Chelsea. Kies je meer voor een stemmig plattelandskerkje van de Engelse countryside, meer bepaald uit Brockhampton, boek dan je huwelijk in de All Saints Chapel in het Monterey Grasmere Osaka.

Het is de Japanse antiekhandelaar en binnenhuisarchitecte Sue Anamizu, van Antiques Ivy / European Connections Ltd. uit Tokyo, die verantwoordelijk was voor deze wedding chapels. Samen met een team architecten kwam zij in Europa pittoreske kapellen en kerkjes opmeten en tot in detail fotograferen. In opdracht van de Monterey-keten liet ze die dan nauwkeurig heropbouwen in hotels in Japan en inrichten met kerkelijke kunstvoorwerpen en meubilair, opgekocht op de Europese antiekmarkt. Op een gelijkaardige manier kregen ook enkele Engelse pubs een tweede leven als bar in Tokyo en elders. Misschien had mevrouw Anamizu uit beleefdheid een berichtje kunnen achterlaten voor de argeloze parochianen van Moorsel bij Aalst.

Update

Erik Janssen, een Vlaming die al decennia in Japan woont en werkt, liet via mail weten dat de ‘reconstructie’ van Europese kerkinterieurs in Japanse hotels niet altijd met kennis van zaken gebeurt. ‘In vele gevallen zijn de glasramen, opgekocht in Europa, onsamenhangend en soms verkeerd in elkaar gestoken. De kleuren zijn het belangrijkste, de story kent me niet.’

De huwelijksceremonie is tot in de kleinste details geregeld met machines om zeepbellen te blazen, die géén vlekken nalaten op de kledij. Indien gewenst zijn er sneeuwkanonnen die het geheel een winters sfeertje kunnen geven. ‘Voor de ‘service’ wordt de rol van priester vaak gespeeld door buitenlandse blanke (!) jobstudenten die een speciale training volgen.’ En naargelang van het budget wordt het jonge koppel rondgereden in Rolls-Royces, Lamborghini’s of Ferrari’s.


Dank
Met dank aan Freddy Maes en Michel Verhelst (parochie Moorsel) en Erik Janssen (Kobe, Japan).
Bron: Canvas curiosa/Koen De Vos

Openingsbeeld: Vlaamse trouwkapel op het dakterras van het hotel. (Monterey Osaka Hotel)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder