Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Victoria’s chocolade

26 augustus 2021 Siebrand Krul

Een chocoladereep uit 1900, vrij goed bewaard in een even oud tinnen doosje, is gevonden in Oxburgh Hall, een landhuis in Oxborough (Norfolk, Engeland). Het doosje was opgeborgen in een oorlogshelm van Sir Henry Edward Paston-Bedingfeld, die als majoor meevocht in de Tweede Boerenoorlog (1899-1902). De reep maakte deel uit van een grote partij die in opdracht van koningin Victoria als nieuwjaarscadeau werd uitgedeeld aan de troepen in Zuid-Afrika om het moreel op te krikken.

Elke militair moest een chocolat tin ontvangen met het opschrift ‘South Africa 1900’ en ‘I wish you a happy New Year, Victoria’ in haar handschrift. De koninklijke order ging naar de hofleverancier Cadbury, die versterking zocht bij Fry en Rowntree’s. Alle drie overtuigde Quakers, strevend naar ‘innocent trades’ volgens ethische en pacifistische normen, produceerden ze de zoetwaar in merkloze verpakking en weigerden elke betaling. De Queen stond er echter op dat de troepen wisten dat ze Britse chocolade schonk; Cadbury gaf enigszins toe en markeerde een aantal repen met zijn logo (niet op de recente vondst), maar geen enkele metalen verpakking kreeg een merknaam. In totaal werden er ruim 100.000 stuks geproduceerd, elk met een half pond pure en dure chocolade (pas na 1900 daalde de prijs snel). Vele militairen koesterden hun koninklijk cadeau en brachten het, soms onaangeroerd, weer mee naar huis, waar de tins een gewild collector’s item werden. Weinige zijn evenwel nog te identificeren met hun oorspronkelijke ontvanger, en nog zeldzamer zijn die waar de chocolade nog in zit, behoorlijk over datum.
André Capiteyn

Lees nog veel meer boeiende historische artikelen, in de nieuwe G/GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder