Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Val van Belgrado

26 augustus 2021 Siebrand Krul

500 jaar geleden, op 30 augustus 1521, namen de Ottomanen Belgrado na een felle belegering in bezit. De stad lag voor hen hinderlijk in de weg op de route naar Midden-Europa dat naar hun inzicht absoluut moest worden veroverd. De eerste Ottomaanse aanval dateert van 1456, toen Belgrado werd succesvol verdedigd door de christelijke legers van Johann Hunyadi.

Tot in de jaren vijftig van de 15de eeuw namen de Ottomane grote delen van Servië in bezit, met uitzondering van de nieuwe hoofdstad Smederevo, terwijl Belgrado onder controle bleef van de Hongaarse koning Ladislaus Postumus. Hij liet na de stad flink te versterken, met verstrekkende gevolgen.
Met de inname van Smederevos in 1459 werd Servië deel van het Ottomaanse Rijk en hield als staat voor eeuwen op te bestaan. Voorwendsel was het brengen van orde, feitelijk was de link die tussen Serviës gouverneur Mihailo Anđelović en zijn broer, grootvizier Mahmud-Pascha Anđelović.

De voormalige grootste moskee van Belgrado, de Batal. Ze werd voor de bouw van het parlement, de Skupština, gesloopt.

De val van Belgrado in 1521 was voor Europa een historische caesuur omdat hiermee de poort naar Midden-Europa opende. De Ottomanen namen Hongarije in bezit en drongen door tot de muren van Wenen. Daar vond de eerste belegering plaats in 1529.
De verovering van Belgrado leidde een 150 jaar durende bloeiperiode in, als parel van het Turkse imperium, dat in het zenit van zijn macht stond. Belgrado was toen een van de grootste oriëntaalse steden.

Na de val van Belgrado ligt Midden-Europa open voor de veroveringszuchtige Ottomanen. In 1529 slaan ze het beleg voor Wenen. Dat zal vaker gebeuren. De Turken slagen er echter nimmer in om de Habsburgse hoofdstad in te nemen. Schilderij van Pieter Snayers.

Na de val werden alle kerken in de Onderstad tot moskeeën omgebouwd. Eerste commandant werd Ali Beg. Duizenden inwoners werden naar de omgeving van Istandbul gedeporteerd, waar heden ten dage nog altijd het Belgraadse Woud aan herinnert.

Openingsbeeld: Turkse miniatuur van de belegering in 1456.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder