Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Ongemakkelijke redder

26 augustus 2021 Siebrand Krul

Een boek day opvalt door de hoofdpersoon, Sabine (‘Bien’) Zuur. Vóór de oorlog was ze bevriend met de bekende Engelandvaarder Erik Hazelhoff Roelfzema en na de oorlog getrouwd met diens makker Peter Tazelaar, de eigenlijke Soldaat van Oranje. Eva, die dit boek schreef, is uit dat (korte) huwelijk voortgekomen.

Sabine wordt geboren in 1918 in Nederlands-Indië. De aangename jaren aldaar en vervolgens in Den Haag worden ruw onderbroken door de oorlog. Door haar vriendenkring belandt ze in het verzet. Vermoedelijk verraden door haar kantoorbaas wordt ze in april 1943 gearresteerd. Na gevangenissen in Amsterdam en Utrecht belandt ze via kamp Amersfoort in Ravensbrück, het vrouwenkamp bij Berlijn. Als de Geallieerden links en rechts oprukken worden de vrouwen afgevoerd naar Mauthausen, het beruchte kamp met de gruwelijke ‘trap’. Daar speelt zich het opmerkelijkste deel van het verhaal af, het beslaat praktisch de helft van het boek. Het betreft de aan Sabine gerichte liefdesbrieven van een Duitse medegedetineerde, een zekere Gebele. Door een baantje in het kamp is hij in de gelegenheid haar te helpen overleven. Maar hij dringt haar ook voortdurend zijn gevoelens op. De vele citaten die Taylor uit zijn brieven opneemt maken wel duidelijk hoezeer haar moeder heeft moeten balanceren tussen irritatie en dankbaarheid. Dat ze eind april 1944 levend en wel uit het kamp kon worden bevrijd is niettemin aan Gebele te danken geweest. Daarna ziet ze haar ‘minnaar’ niet meer terug.
Sabine Zuur – ze stierf in 2012 – liet verrassend veel archiefmateriaal na. Het spoorde de dochter aan om de oorlogservaringen van haar moeder, aangevuld met eigen onderzoek, overzichtelijk en zonder vals sentiment het daglicht te gunnen.
Jan van der Meer

Eva Taylor-Tazelaar, Sabines oorlog. Hoe mijn moeder de kampen overleefde
Alfabet Uitgevers, Amsterdam 2021
240 blz., € 19,99 ISBN 978 90 213 4004 3

Lees nog veel meer boekbesprekingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder