Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Grenzeloos investeren

26 augustus 2021 Siebrand Krul

Tegenwoordig bouwt China overal in de wereld, maar tegen het einde van de 19de eeuw investeerden Westerse bedrijven juist veel in de infrastructuur van China. Een beroemd project was de spoorverbinding tussen Peking en Hankow. Aangelegd tussen 1898 en 1905, verbond dit tracé de noordoostelijk gelegen hoofdstad met het huidige Wuhan.

De logistieke en technische megaklus werd geleid door de Belgische ingenieur Jean Jadot (1862-1932), die aan het hoofd stond van het Belgisch-Franse consortium Société d’Étude de Chemins de fer en Chine. Reeds voorzien van een fijnmazig spoornetwerk en daarnaast rijk aan kennis, werd het kleine en neutrale België als een betrouwbare partner gezien – betrouwbaarder dan bijvoorbeeld Groot-Brittannië. Tienduizenden arbeiders legden 1.214 kilometer rails aan (ongeveer Groningen-Bordeaux), langs 125 stations en 2.420 bouwwerken en bruggen.

Van Peking tot Hankow is een rondreis door een cultuur in een onzeker tijdsgewricht. Een algehele verzwakking van de Qing-dynastie, interne machtsstrijd en agressieve inmenging van Westerse mogendheden zorgden voor veel maatschappelijke onrust. Het verhaal wordt vanuit diverse perspectieven verteld – van spoorarbeider tot diplomaat – waarmee de geschiedenis van dit huzarenstuk over veel meer gaat dan techniek alleen. Train World is het treinmuseum van de NMBS.

Jaap Krol

Train world
Prinses Elisabethplein 5 – Brussel/Schaarbeek
0032-22 24 74 37
www.trainworld.be
Van Peking tot Hankow: een Belgisch avontuur in China
T/m 10 oktober 2021, di-zo 10-17

Lees over nog veel meer historische tentoonstellingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder