Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

360 graden

26 augustus 2021 Siebrand Krul

Het Vredespaleis in Den Haag, internationaal symbool voor ‘Vrede door Recht’ en een van de meest iconische gebouwen van Nederland, opent zijn deuren voor bezoekers uit de hele wereld. Met behulp van geavanceerde technologieën is dit mondiale icoon nu 24 uur per dag, zeven dagen per week en in 360 graden virtueel te bezichtigen

Het Vredespaleis huisvest het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties, het Permanent Hof van Arbitrage, de Haagse Academie voor Internationaal Recht en een van de grootste bibliotheken op het gebied van internationaal recht. Gedurende de Eerste Haagse Vredesconferentie in 1899 kwamen delegaties uit de hele wereld bijeen om over internationale rechtspraak en ontwapening te onderhandelen. Tijdens deze conferentie werd besloten tot de oprichting van het Permanent Hof van Arbitrage, waarvoor het Vredespaleis vervolgens werd gebouwd.
Ook heden ten dage worden in het Vredespaleis belangrijke zaken voor de wereldgemeenschap behandeld zoals onder andere rechtszaken tussen Iran en de Verenigde Staten, tussen Oekraïne en Rusland of The Gambia versus Myanmar.

‘Het Vredespaleis is een wereldgebouw. Het werd door de wereldgemeenschap gebouwd en het is vanzelfsprekend om het, nu we over de technische middelen beschikken, ook voor de hele wereld toegankelijk te maken’ verklaart Erik de Baedts, directeur van de Carnegie Stichting die eigenaar en beheerder is van het Vredespaleis.
Tijdens de bouw werden landen verzocht om met monumentale kunstwerken of materialen letterlijk hun steentje bij te dragen. Vandaag de dag zijn giften uit meer dan 40 landen in het Vredespaleis te bewonderen.

Virtuele bezoekers kunnen de spectaculaire architectuur, het betoverende interieur en alle originele details bewonderen. Voor de online tour werden meer dan 400 ‘High Dynamic Range’ foto’s met een 360 graden camera gemaakt en vervolgens met de meest geavanceerde software samengesteld. Deze virtuele 360 graden tour is vanaf heden vrij toegankelijk via de website van het Vredespaleis: www.vredespaleis.nl/virtueletour.

Met de unieke virtuele 360 graden tour speelt de Carnegie Stichting in op de behoefte om het Vredespaleis toegankelijker te maken. Dit iconische gebouw is het uithangbord van Den Haag als ‘Internationale stad van Vrede en Recht’. Tegelijkertijd is het Vredespaleis geen museum, maar een werkpaleis en gerechtsgebouw. Vanwege de lopende rechtszaken en in verband met beveiliging is het paleis maar beperkt toegankelijk voor bezoekers. Dankzij de virtuele tour is het Vredespaleis nu continu te bezichtigen.

Tijdens de lockdowns had de Carnegie Stichting al exclusieve online rondleidingen voor groepen ontwikkeld, die nog steeds een groot succes zijn en voornamelijk worden geboekt door advocatenkantoren en studentenverenigingen. Directeur De Baedts: ‘Door de nieuwe virtuele 360 graden tour wordt het Vredespaleis nu online ook toegankelijk voor individuen. Wij willen onze deuren voor alle mensen openen, ongeacht waar zij vandaan komen of welke achtergrond zij hebben, zonder de rechtszittingen te hinderen. Het gebouw, zijn geschiedenis, zijn interieur en natuurlijk het werk dat door de instellingen in het paleis wordt verricht, kan mensen wereldwijd inspireren: vrede is mogelijk, door te strijden in de rechtszaal in plaats van op het slagveld.’


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder