Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

1,9 miljoen x slavernij

26 augustus 2021 Siebrand Krul

Iedereen kan een digitaal kijkje nemen in de vloed van 1.900.000 archiefstukken over slavernij en slavenhandel, in beheer bij het Nationaal Archief in Den Haag. Het gaat onder meer om documenten als scheepsjournalen, plantagelijsten en brieven. Veel van de documenten zijn nog niet eerder onderzocht

De documenten zijn na de lancering te bekijken op
https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/zoekhulpen/slavernijverleden
van het Nationaal Archief. Ze komen uit de archieven van onder meer de West-Indische Compagnie, de Middelburgse Commercie Compagnie en de Sociëteit van Suriname.
Afgelopen zomer zette het Nationaal Archief slavenregisters van Curaçao op de website. De Surinaamse slavenregisters waren al sinds oktober 2019 online beschikbaar via de nationale archieven van Nederland en Suriname.
De nieuwe documenten geven meer context aan de informatie die al beschikbaar was, legt Johan van Langen van het Nationaal Archief uit: ’Honderdduizenden archiefstukken over het slavernijverleden zijn gedigitaliseerd. Het conserverings- en digitaliseringswerk heeft zo’n acht jaar geduurd, maar het werk is nog niet afgerond. Er ontbreken nog puzzelstukjes, dus daar gaan we hard mee verder.’


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder