Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Onoplosbaar conflict

10 augustus 2021 Siebrand Krul

Vijftig jaar geleden, op 9 juli 1971, laat koning Hoessein van het Hashemitische Jordaanse rijk weten dat hij de op 28 september 1970 in Caïro gesloten wapenstilstand tussen zijn troepen en de aanhangers van de Palestine Liberation Organization (PL) waarvan Yasser Arafat sinds 1969 de leider is, niet langer in acht zal nemen. Daarmee lijkt de kans op een vredesakkoord tussen Jordanië en de Palestijnen verkeken.

De directe aanleiding tot het Verdrag van Caïro was de kortstondige uiterst bloedige burgeroorlog de dagen ervoor tussen het Jordaanse gezag en Palestijnse commando’s. De Palestijnen maakten er geen geheim van een eigen staat te willen stichten in Jordanië om vandaaruit Israël te kunnen aanvallen en te vernietigen. In de Arabische wereld wordt deze strijd ook wel Zwarte September genoemd.

Koning Hoessein van Jordnaië, in 1977 op bezoek bij VS-president Jimmy Carter.

Het Verdrag van Caïro werd met knarsende tanden gesloten en het verwachte gebeurde: op 12 juli 1971 gaf koning Hoessein, gesteund door Israël en de VS, zijn troepen opdracht het Palestijnse vraagstuk in Jordanië voorgoed op te lossen. Arafat en de zijnen hadden geen schijn van kans en moesten zich vijf dagen later, op 19 juli, overgeven. Een ware exodus van Palestijnse vluchtelingen kwam op gang, richting Libanon, waar Arafat en zijn strijders hun nieuwe hoofdkwartier hadden gevestigd. Het zou maar tijdelijk zijn, want in 1982 viel Israël Libanon binnen en moest Arafat wederom verkassen, dit keer naar Tunis.

Voor menige Israëliër onverteerbaar: in 1994 krijgt PLO-leider Yasser Arafat in Oslo de Nobel-Vredesprijs uitgereikt.

Zoals bekend is het Israëlisch-Palestijnse conflict nog steeds niet opgelost, maar de gebeurtenissen in 1970/71 leidden ertoe dat Jordanië sindsdien niet langer een vijand van Israël is en steun geniet van de vrienden van de Joodse staat. Nog twee saillante details. Daags na het sluiten van de wapenstilstand overleed de Egyptische leider Gamal Abdel Nasser, die als gastheer had opgetreden, aan een hartaanval. Hij werd opgevolgd door de relatief onbekende Anwar Sadat. Kort daarna, in Syrië, pleegde Hafiz al-Assad, minister van Defensie en opperbevelhebber van de Syrische luchtmacht, een succesrijke staatsgreep. Dit was een vlucht voorwaarts omdat hij werd bedreigd omdat hij weigerde zijn luchtmacht in te zetten boven Jordanië om de Palestijnse commando’s te steunen. De wereld zou nog veel van beide heren horen.
Ben Speet

Openingsbeeld: Arabische leiders op 27 september 1970 bijeen in het Nile-Hilton Hotel in Caïro om te overleggen hoe een einde te maken aan de burgeroorlog in Jordanië. V.l.n.r.: Muammar Khadaffi (Libië), Yasser Arafat (PLO), Gamal Abdel Nasser (Egypte) en koning Hoessein van Jordanië. (Getty Images)

Lees het volledige artikel, plus nog veel meer boeiende historische artikelen, in de nieuwe G/GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder