Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Koude Oorlog in Drenthe

10 augustus 2021 Siebrand Krul

Het dorp Donderen is een passende naam voor het het thuis van het locatietheatergezelschap de Peergroup nu het de voorstelling ‘De Bom’ in de week 24 tot en met 29 augustus gaat spelen. Onderwerp is de Koude Oorlog in Drenthe, toegespitst op de voormalige nucleaire site in Havelterberg. Wat iedereen wist, maar van hogerhand hardnekkig werd ontkend: hier lagen Amerikaanse atoombommen.

De Koude Oorlog kwam in Havelte/Darp akelig dichtbij. Maar heel dichtbij kwam geen Nederlander: de opslag was Amerikaans terrein. Frank Westerman schreef er een mooi boek over (De wereld volgens Darp).
De dreiging van de Koude Oorlog en de tot in het absurde toenemende arsenaal vernietigingswapens lokte meer en meer publiek protest uit, in de jaren tachtig. De neutronenbom, het NAVO-dubbelbesluit: de samenleving kon er steeds minder begrip voor opbrengen.

De vroegere munitieopslag van Defensie nabij Darp en de Johannes Postkazerne.

De voorstelling van Peergroup stoelt op getuigenissen van vredesdemonstranten, inwoners van het dorp Darp bij Halvelte (waar de Johannes Postkazerne is gevestigd), militairen uit die tijd, dienstweigeraard en spoorzoekers.
Voor elke voorstelling worden 25 bezoekers met oude militaire voertuigen naar het terrein gebracht en die maken dan een theatrale tocht langs vijf scènes. Een van de scènes laat het perspectief van de dienstweigeraar zien. Theatermaker Lourens van den Akker gaat dit deel van de voorstelling schrijven. ‘Een paar jaar geleden heb ik ontdekt dat mijn opa dienstweigeraar was. Hij heeft daar zelfs voor in de gevangenis gezeten. Mijn oma heeft nog een map bewaard met alle correspondentie over mijn opa als dienstweigeraar en die heb ik doorgenomen. Dat heeft mijn kijk op de wereld veranderd en mijn kijk op oorlog voeren.’

De Peergroup werkt in dit project samen met het Nederlands Militair Historisch Instituut en RTV Drenthe. RTV Drenthe maakt een serie die begin volgend jaar wordt uitgezonden.
Bron: RTV Drenthe
Zie ook: https://www.peergroup.nl/

Openingsbeeld: Alle Haveman, voorheen wachtloper op de Amerikaanse basis De Site in Havelterberg, nu (o.a.) vrijwilliger voor Peergroup. (Foto Marleen Annema)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder