Stelling

De wereld is beter af met Elon Musk

Stem

Agenda

Alkmaar in Suriname

De tentoonstelling 'Plantage Alkmaar' in het Stedelijk Museum Alkmaar belicht de relatie tussen de stad en de slavernijgeschiedenis en specifiek het verhaal van plantage Alkmaar in Suriname, een weinig bekend en nauwelijks onderzocht thema uit de Alkmaarse geschiedenis. Er worden gereedschappen, archiefstukken, kaarten en kunstwerken getoond. Bijzonder is een serie waterverftekeningen van plantage Alkmaar en omgeving, gemaakt door plantage-eigenaar Louise van Panhuys in de periode 1811-1816.

Hoogbouw in de Lage Landen

Mensen herken je aan hun silhouet, steden aan hun skyline. In ‘SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen’ daagt het Gentse museum STAM onze – vaak terloopse – blik op de stad uit. Wat zit er achter de grillige lijnen van steen, staal en glas? En waarom blijven we het hoog, hoger, hoogst zoeken? Vroeger domineerden kerk- en belforttorens, vandaag evengoed kantoor- en woontorens. De Burj Khalifa is de hoogste, het Belfort de vurigste, de Boekentoren de wijste.

Geloof en kerk in uitverkoop

10 augustus 2021 skrul

Dit boek is om twee redenen een openbaring: de schrijver en het onderwerp. Wie spreekt David Van Reybrouck tegen wanneer hij op de achterflap laat noteren dat Anton Stolwijk ‘een van de spannendste nieuwe stemmen op het vlak van verhalende non-fictie’ is? Stolwijk schrijft heel lichtvoetig en helder over wat hij ziet, hoort en voelt bij de sluiting van de Josephkerk in Alkmaar waar hij zijn jeugd doorbracht.

De proloog zet meteen de toon waar hij bijna als in een commedia dell’arte de laatste misviering in het gebouw in scène zet, met de spanning en het gedoe die bij zo’n bijzondere plechtigheid horen. Zonder schamper te doen beschrijft hij de kleine schare van resterende parochianen in hun alledaagse routine en doet tegelijk aan introspectie. Hoe komt het toch dat hij zo weinig van zijn vader heeft opgepikt, een progressieve katholieke intellectueel? Vooral de ontmoeting met zijn hoogbejaarde onderwijzer, broeder Van Loon, zindert na: een bescheiden en integer man die het beste van zichzelf en het christelijke geloof gegeven heeft voor zijn leerlingen. Diens uitspraak vat ook de pelgrimage van de schrijver samen: ‘hoe kun je respect voor het verleden hebben als je niets weet?’ De zakelijkheid en de nuchterheid waarmee de neogotische kerk in Alkmaar verbouwd is tot ‘grootse, stijlvolle en zeer royale’ woonoppervlaktes met een navenant prijskaartje slaat een Vlaming met verstomming, de tweede openbaring. In Gent bijvoorbeeld is er al jaren protest tegen de herbestemming van een kerk tot warenhuis. Is de geest van de heilige Willibrordus dan écht verdwenen? Stolwijk moet het antwoord schuldig blijven. Hij is zelf nog zoekende.
Luc Minten

Anton Stolwijk, Buiten dienst. Toen God kleiner moest gaan wonen en ik meekeek
De Geus, Amsterdam 2021.
302 blz., € 21,50 ISBN 978 90 445 4232 5

Lees nog veel meer boekbesprekingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Netwerk van vriendendiensten

Wie meer over Poetin en het machtscentrum waarin hij fungeert wil weten doet er goed aan het lijvige boek van Catherine Belton ter hand te nemen. 480 pagina’s dik en nog eens ruim honderd pagina’s met annotaties, waarin de herkomst van het materiaal aan de hand van interviews en documenten verantwoord wordt. Geen eenvoudig boek en ook weinig hoopgevend voor wie op korte termijn ingrijpende wijzigingen in Rusland verwacht.

Lees verder

Kroniek

Bloedbad in Fort Zeelandia

In de nacht van 7 op 8 december worden zestien prominente Surinaamse burgers in Paramaribo van hun bed gelicht en overgebracht naar het Fort Zeelandia, het toenmalige hoofdkwartier van het zogeheten Militair Gezag met aan het hoofd legerleider Desi Bouterse. Op 26 februari 1980 had hij, sergeant-majoor, samen met andere onderofficieren een coup gepleegd omdat de regering Arron weigerde tegemoet te komen aan de in zijn ogen gerechtvaardigde eis om een eigen vakbond voor onderofficieren op te richten.

Lees verder

Heilige van de week

Lucia van Syracuse

13 december († ca. 303) Deze naam betekent licht, stralend of geboren bij zonsopgang. Lucia maakt tijdens haar leven veel mee. Haar moeder is stervende. Lucia bidt net zolang bij het graf van Sint-Agatha totdat ze is genezen. Ze verbreekt haar verloving. Hierop verraadt haar verloofde haar aan de Romeinse overheid.

Lees verder