Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

800 jaar ‘t Stad

10 augustus 2021 Siebrand Krul

In 2021 viert Antwerpen 800 jaar ’t Stad. In februari 1221 verleende de hertog van Brabant Hendrik I immers stadsrechten aan Antwerpen. Alhoewel Antwerpen op dat moment al enkele eeuwen een groei kende, werd met de ondertekening van het charter in 1221 het stedelijk statuut geofficialiseerd. De komende Open Monumentendag is het uitgelezen moment om de klassiekers van Antwerpen uit die periode van 800 jaar opnieuw te ontdekken.

De Open Monumentendag vindt plaats op zondag 12 september. Na de digitale editie van 2020 zet Antwerpen opnieuw de deuren open op 38 locaties, met als thema 800 jaar ’t Stad. Het programma is digitaal te ontdekken op www.antwerpenmorgen.be/omd. In het kader van de coronamaatregelen is reserveren vooraf noodzakelijk.

Het Justitiepaleis.

Burgemeester Bart De Wever: ‘Wie Antwerpen bezoekt, ziet dat ons rijke erfgoed volop wordt gerestaureerd. Het wordt hersteld in zijn oude glorie en waar nodig herbestemd om er een hedendaagse invulling aan te geven. Open Monumentendag is de kans om het erfgoed ook eens binnen te ontdekken. Ook het stadhuis dat in de laatste fase van de restauratie zit, zet zijn deuren open.’

Kipdorp.

800 jaar ‘t Stad

Fraaie voorbeelden zijn het interieur van de Handelsbeurs of het uitzicht vanaf een havenkraan. Bezoekwaardig zijn zeker ook het Oude Gerechtshof, Zaal Harmonie of de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in het stadscentrum. Op de fiets langs de Waterpoort of tot aan de Droogdokkensite, of trek de districten in en verken in Hoboken Fort 8 en Kasteel Sorghvliedt, in Merksem de begraafplaats Van Heybeeckstraat, in Deurne onder andere het districtshuis of VolXmuseum, in Ekeren kasteel Veltwijck, in Borgerhout het districtshuis en in Lillo het Poldermuseum.

Het stadhuis.

Of reis terug naar het verleden met gegidste rondleidingen door de archeologen op de twee grootste archeologische sites van de stad: het Keizersbastion en de Kipdorpsite. Wie de benen wil strekken, kan ook kiezen voor een van de drie gegidste wandelingen. Twee wandelingen trekken door het historische centrum en met de derde ontdek je het Antwerpse Zuid.

Veltwijck.

Praktisch
De digitale brochure op www.antwerpenmorgen.be/omd is een goed uitgangspunt om een bezoek tijdens Open Monumentendag te plannen. Ilja Van Damme, professor en stadshistoricus bij de UA, loodst lezers in een interview door de hoogtepunten van 800 jaar stadsgeschiedenis. Vervolgens zijn alle locaties terug te vinden in een foto-overzicht en op een kaart.
In de digitale brochure is voor elke locatie ook praktische informatie beschikbaar over de locatie, de coronamaatregelen en de reservatielink. Afhankelijk van de laatste coronamaatregelen kan de praktische info wijzigen tot vlak voor 12 september 2021.
Op de locaties zelf brengen weetjes en tal van oude foto’s bezoekers terug naar het rijke verleden van de plek.

Openingsbeeld: De Handelsbeurs. Voor alle foto’s geldt: beeldbron Lucid OMD 2021.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder