Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Topminiaturen

06 juli 2021 Siebrand Krul

DIVA presenteert de tentoonstelling: Schatten uit de Rosalinde en Arthur Gilbert Collection. Deze reizende tentoonstelling ‘Masterpieces in miniature’ van het Victoria en Albert museum uit Londen, met topstukken van de Gilbertcollectie, is voor het eerst op het vasteland te bewonderen in Antwerpen, in het DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver.

Alice Minter, curator van de Rosalinde en Arthur Gilbertcollectie/V&A vindt de eer voor Antwerpen terecht omdat het dé plek in Europa is waar sinds de 16de eeuw kunst en luxeproducten, zoals diamant, juwelen en zilver, uit alle windrichtingen samenkomen. De verzamelgebieden van de Gilbertcollectie sluiten hier naadloos op aan. Uiteraard mag het wassen beeld van Arthur Gilbert, vaak beschouwd als een buitensporigheid van een diva, niet ontbreken in een museum met de naam DIVA.

Een grootse verzameling
De verzameling van Rosalinde en Arthur Gilbert is een eerbetoon aan schitterend gemaakte objecten, waarvan het grootste deel in edele metalen en vaak kleinschalig van grootte. Ruim veertig jaar verzamelde het koppel nagenoeg duizend Europese meesterwerken op het vlak van edelsmeedkunst, gouden (snuif-)dozen, email en mozaïeken van de 16de tot 20ste eeuw. Hun passie voor vakmanschap en schoonheid resulteerde in een verzameling die vandaag ongeëvenaard is. Zie ook https://www.youtube.com/watch?v=O85MS_q96R0&feature=emb_title

De Gilberts

Arthur (1913-2001) en Rosalinde Gilbert (1913-1995) maakten in het Londen van de jaren 1930 hun eerste fortuin in de mode-industrie. Ze ruilden Londen voor hun nieuw ontworpen villa in Beverly Hills en startten met een succesvolle vastgoedonderneming in de Verenigde Staten. Een tweede succesverhaal volgde kort daarop. In hun zoektocht naar mooie dingen ontwikkelde zich al snel een hartstocht voor verzamelen. Het koppel reisde de wereld rond op zoek naar de mozaïeken en de allerbeste objecten in goud, zilver en email. ‘To me, making money just for the sake of making money doesn’t make any sense. So I evolved into a collector.’, aldus Arthur Gilbert.

Over de tentoonstelling

Masterpieces in Miniature is een ode aan de indrukwekkende erfenis van Rosalinde en Arthur Gilbert. Het publiek krijgt de kans om de schatten uit de Gilbertcollectie van zeer dichtbij te bewonderen. DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver, is de eerste prestigieuze locatie voor deze reizende tentoonstelling.

Eva Olde Monnikhof, directeur DIVA: ‘Wij zijn ontzettend trots dat we een van de beste Wonderkamers ter wereld mogen presenteren in het museum. Hoog op onze wensenlijst stond de patrijsbeker van Jörg Ruel uit de 16de eeuw. Niet alleen getuigt deze beker van uitzonderlijk snijwerk en materiaalkeuze, het biedt ook context voor een van onze eigen meesterwerken: de 16de-eeuwse uilenbeker met Antwerpse merken. Voor het eerst ontmoeten deze love birds elkaar in dé stad waar de liefde met een diamantring wordt bezegeld: Antwerpen.’

‘Masterpieces in miniature’
t/m zondag 15 augustus 2021
DIVA, Suikerrui 17 – 19, 2000 Antwerpen
https://divaantwerp.be/nl/visit/agenda/masterpieces-in-miniature
https://www.youtube.com/watch?v=z8OU9l6hMaM


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder