Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Razumovski is dood

06 juli 2021 Siebrand Krul

Op 18 juli 1771, 250 jaar geleden, sterft graaf Alexei Grigoryevich Rasumowski. Hij was de zoon van een Kozak, zijn broer was Kirill Grigoryevich Rasumovski, de laatste hetman (hoge militair) van de Zaporozje Kozakken. Als lid van het hoforkest in Petersburg wekten zijn prachtige zang en vooral zijn knappe verschijning de interesse van de toenmalige groothertogin, de latere keizerin Elisabeth. Zijn kostje was gekocht: hij werd haar minnaar.

Het verhaal gaat dat een dienaar van de kroon het herdersjongetje had horen zingen, en gezien. Of de dienaar op zoek was naar zangers of minaars, vertelt de geschiedenis niet. Maar de herder vertrok naar hoger sferen. Nadat Elisabeth de troon had bestegen, werd Razumovski, geboren als Alexei Rozum, kamerheer en opperjager. Hij speelde een voorname rol in haar paleisrevolutie, maar hield zich verder opvallend gedeisd. Halverwege 1744 kreeg Elisabeth het voor elkaar om keizer Karel VII over te halen om Razumovski te verheffen tot Reichsgraf in Duitsland, waarna ze hem op 26 juli 1744 tot de rang van Russische graaf verhief. Het gerucht gaat dat ze in 1748 in het geheim met hem trouwde in de kerk in het dorp Perowo bij Moskou. Ze zouden twee dochters hebben gekregen.

Prinses Tarakanova, een van de twee dochters van de tsarina en Razumovski -althans volgens zeggen- in de burcht Petropavlovsk tijdens de overstromingen. (Tretyakov Gallery)

Op 15 september 1756 werd Rasumovski gepromoveerd tot veldmaarschalk. Hij ontving enorme cadeau’s, maar speelde geen politieke rol. Na de toetreding tot de troon van Peter III hij legde al snel alle functies neer, maar koos geen partij tegen hem. Hij stierf in 1771 als particulier in Petersburg. De Russische troonpretendent Yelisaveta Alexejewna Tarakanowa beweerde een dochter te zijn van Razumovski en keizerin Elizabeth.

Openingsbeeld: De graaf op jonge leeftijd, toen uiteraard nog geen graaf. Die titel (Reichsgraf) kreeg hij via zijn minnares en de keizer, en vervolgens in Rusland.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder