Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Postkoetsovervaller

06 juli 2021 Siebrand Krul

Waar elke genealoog stiekem van droomt, overkwam literatuurhistorica Tanja Holzhey: bij toeval ontdekte zij in 2012 dat iemand met dezelfde achternaam in de Verenigde Staten een beruchte postkoetsovervaller was geweest. Na afronding van haar proefschrift (2014) besloot zij uit te zoeken of deze overvaller een familielid was.

Tijdens een fascinerende zoektocht stelde zij vast dat dit inderdaad het geval is. Hiervan doet zij, samen met haar partner, architectuurhistoricus Gabri van Tussenbroek, in een lezenswaardig boek verslag.
De handel en wandel van de hoofdpersoon wordt op voorbeeldige wijze in tijd en ruimte geplaatst. Opvallend is dat beide onderzoekers over Reimunds eerste levenshelft veel meer boven tafel hebben gekregen dan over diens laatste levensfase. De zoektocht begint in Remschütz, in Saksen. Via Bremerhaven wordt emigrant Reimund gevolgd tot op de plek waar hij in 1882 in Wisconsin en Michigan bij een oom onderdak vond. Hier zou hij zeven jaar later een reeks overvallen plegen, waarbij minstens een dodelijk slachtoffer viel. Na een klopjacht werd hij in de kraag gevat en korte tijd later tot levenslang veroordeeld. Tot hier lijkt het levensverhaal op het script van een doorsnee speelfilm of vervolgserie van Amerikaanse makelij. Maar vanaf dat moment wijkt het levensverhaal van Reimund steeds meer af van het stereotype beeld. De behandeling van de gewelddadige overvaller was veel humaner dan op voorhand (althans door mij) verwacht werd. Na enige jaren kreeg Reimund zelfs een effectieve behandeling voor zijn psychische aandoeningen, gevolgd door een voorkeursbehandeling in de gevangenis. De laatste ruim veertig jaar van zijn leven bracht hij – in de nabijheid van de groten der aarde – zelfs weer als vrij man door.
Cor van der Heijden

Gabri van Tussenbroek en Tanja Holzhey
De laatste overval. Het onwaarschijnlijke leven van Reimund Holzhey (1866-1952)
Uitgeverij Prometheus, Amsterdam 2021. 301 blz., € 22,50 ISBN 978 90 446 4606 1

Lees nog veel meer boekbesprekingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder