Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Erotische poederdoos

06 juli 2021 Siebrand Krul

Texelse duikers hebben een erotische poederdoos opgedoken uit het 17de-eeuwse Palmhoutwrak in de Waddenzee. Volgens onderzoekers is er geen voorbeeld bekend van een vergelijkbaar object. Zij noemen het een spectaculaire en intrigerende vondst. De vergulde poederdoos is aan beide zijden rijk versierd met mythologische afbeeldingen die vrij expliciet verwijzen naar verleiding en seks.

De plaatjes maken het een heel persoonlijk, intiem object, dat mogelijk een luxe geschenk is geweest. Een poederdoos was voor welgestelde dames uit de Gouden Eeuw een essentieel onderdeel van hun toilettafel. Het object is afkomstig uit hetzelfde scheepswrak als ’de Jurk’, de verbazingwekkend goed geconserveerde japon van een dame uit de hogere kringen die eerder al internationaal opzien baarde. Het Palmhoutwrak had zo’n bijzondere lading dat er jaren onderzoek nodig is voor alle objecten.

De eerder uit het wrak gehaalde jurk, verbazend gaaf bewaard.

Dr. Tonny Beentjes, onderzoeker en docent metaalconservering aan de Universiteit van Amsterdam, heeft met zijn afdeling onderzoek gedaan naar de poederdoos. De voorstellingen zijn volgens hem met vakmanschap gedreven in het vergulde messing. Het unieke stuk blinkt volgens hem dan ook uit wat betreft de complexiteit van de constructie.
De vergulde poederdoos is vanaf vrijdag 18 juni tot donderdag 30 september te zien in Museum Kaap Skil.
Bron: Dagblad van het Noorden/Anja Roubos. Foto STM


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder