Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Deventer sluisje

06 juli 2021 Siebrand Krul

In Deventer hebben archeologen een oude sluis boven de grond weten te halen. De zogenoemde Pothoofdsluis was nog intact en diende tot de jaren vijftig als verbinding tussen de IJssel en het Overijssels Kanaal. De schutsluis achter stadsbrouwerij DAVO wordt de komende jaren weer zichtbaar gemaakt in het straatbeeld.

Het team van archeologen wist de sluis nagenoeg intact onder de grond vandaan te toveren. Een deel lag nog aan de oppervlakte, wat het opgraven makkelijker maakte. Enkel de sluisdeuren ontbraken en zijn vervangen door een betonnen constructie.
Volgens de Stichting Historische Sluizen en Stuwen beschikt de sluis over een bijzondere constructie, waar weinig voorbeelden van bewaard zijn gebleven. Daarnaast heeft de sluis destijds een belangrijke rol gespeeld in de economische ontwikkeling van de stad.

Via de sluis, het Overijssels Kanaal, de stadsgracht en de Oude Haven konden schepen destijds op de IJssel komen. Mede door de drooglegging van de Deventerse haven en de ontwikkelingen rondom het Havenkwartier werd de sluis steeds minder relevant. In 1951 is men begonnen met het ontmantelen van de Pothoofdsluis.

De sluis is inmiddels gedocumenteerd en weer afgedekt ter bescherming, om op termijn in oude glorie terug te keren, maar dan waterstaatkundig functieloos.
Bron: RTV Oost/Milan Keskin. Foto’s: RTV Oost en Stichting Oud Deventer


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder