Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Wonder van Holland

16 juni 2021 Siebrand Krul

Slot Loevestein is weer open en eindelijk kan dit tot de verbeelding sprekende kasteel de expositie onthullen over het leven van Hugo de Groot, het wonder van Holland. In de tentoonstelling 400 jaar Hugo de Groot kruip je in het hoofd -zoals musea dat graag noemen- van een van Nederlands belangrijkste rechtsgeleerden. Vanzelfsprekend is er aandacht voor de befaamde ontsnapping van Hugo de Groot.

Het boekenkistverhaal is in de afgelopen 400 jaar op vele manieren verbeeld in film, boeken, fotografie en beeldende kunst. Bezoekers kunnen zelf een kijkje nemen in de boekenkist. De expositie loopt langs de daadwerkelijke cel van Hugo de Groot. In deze cel werd hij in 1619 opgesloten op Loevestein, toen een staatsgevangenis.

Hugo de Groot verbaasde velen door zijn intelligentie en kennis. Op elfjarige leeftijd werd hij door de Franse koning al ‘Het wonder van Holland’ genoemd. De Groot had een brede interesse en schreef boeken over onder andere recht, religie, oorlog en politiek. Zijn werk vormt de basis van onder meer het huidig internationaal recht en zeerecht. Hugo de Groot baseerde zich bij het schrijven van zijn werken op het idee dat ieder mens mag denken en geloven wat hij wil en recht heeft op een gelijke behandeling. Zijn gedachtegoed is nog altijd actueel. Kunnen wij vanuit zijn ideeënwereld naar actuele kwesties kijken?
In 2021 is het 400 jaar geleden dat Hugo de Groot (1583-1645) ontsnapte uit Loevestein. Deze ontsnapping in een boekenkist is de meest spectaculaire uit de Nederlandse geschiedenis. Hugo de Groot heeft met zijn boeken de loop van de geschiedenis veranderd en zijn ideeën zijn ook vandaag relevant. Wat deze geniale rechtsgeleerde heeft nagelaten is van fundamenteel belang voor tolerantie, verdraagzaamheid, vrede, vrijheid en het hedendaagse recht op nationaal en internationaal niveau.

Astronaut André Kuipers is een van de personen die Grotius’ bevindingen aan de huidige tijd toetst.

In 2021 organiseert Loevestein met vele partners het Hugo de Grootjaar. Naast de expositie 400 jaar Hugo de Groot vinden in het Hugo de Grootjaar door heel Nederland online en offline activiteiten rondom Hugo de Groot plaats. Van Museum het Prinsenhof in Delft tot aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Alle informatie en activiteiten zijn te vinden op www.hugodegroot.nl. Via deze website kunnen nog het gehele jaar nieuwe activiteiten rondom Hugo de Groot aangemeld worden.
Speciaal ter ere van het jubileum van Hugo de Groots ontsnapping werd zijn ontsnapping nagebootst in de huidige tijd. Hoe zou zijn ontsnapping er in 2021 hebben uitgezien? De video laat zien hoe hij met zijn vrouw Maria plannen maakte, hulp kreeg van zijn dienstmeisje Elsje en de ontsnapping uiteindelijk volbracht. Bekijk de youtube video: https://youtu.be/cGbsjbcFcb4.

Foto’s: Mike Bink / Slot Loevestein


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder