Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Veenhuizen gegund

16 juni 2021 Siebrand Krul

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het ‘Ensemble Veenhuizen’, de voormalige strafkolonie, gegund aan het consortium bestaande uit de Nationale Monumentenorganisatie (NMo), BOEi en Stichting Het Drentse Landschap. Hiermee komt een einde aan een lange procedure van openbare inschrijving voor de vervreemding van Veenhuizen door het Rijksvastgoedbedrijf en kan de doorontwikkeling verder opgepakt worden.

Toen in 2016 bekend werd dat het Rijk het cultuurhistorisch erfgoed diende af te stoten (vaak tot schrik van erfgoedliefhebbers), hebben de NMo, BOEi en Het Drentse Landschap er bij het Rijksvastgoedbedrijf op aangedrongen Veenhuizen als eenheid te behouden. De expertise die deze drie organisaties in huis hebben, maakt dat zij bij uitstek geschikt zijn om Ensemble Veenhuizen te beheren, te restaureren en te herbestemmen. Ze hebben ruime ervaring en kennis als het gaat om efficiënt beheer en onderhoud van monumenten en monumentencomplexen. Ook zijn ze succesvol in het op een passende manier herbestemmen van monumenten. Daarnaast is het publiek toegankelijk maken en het lokaal verankeren in Veenhuizen een enorme pre om met een dergelijk groot project aan de slag te kunnen gaan.

Gevelsteen van het Nationaal Gevangenismuseum.

Omdat er meerdere partijen belangstelling hadden getoond in Veenhuizen, dat uit ongeveer tachtig gebouwen bestaat, besloot het Rijksvastgoedbedrijf om een openbare inschrijving voor dit unieke erfgoed te starten. De procedure die in november 2019 is gestart, verliep in drie fasen en heeft bijna anderhalf jaar geduurd. Op 19 april 2021 is bekend gemaakt dat Ensemble Veenhuizen overgaat naar het consortium van erfgoedbeheerders.
‘Na een proces van jaren, waarin wij als consortium samen hebben opgetrokken, is het geweldig om te horen dat het Rijksvastgoedbedrijf onze plannen en toekomstvisie voor Veenhuizen ondersteunt en ons dit bijzondere cultuurhistorische erfgoed gunt.’ Aldus Marlo Reeders, directeur Nationale Monumentenorganisatie.

Voormalig schoolgebouw, gebouwd in 1875.

‘Het belang van het sociaal experiment Veenhuizen en het verhaal dat met het erfgoed verteld wordt, is ook in het huidige tijdsgewricht – met de maatschappelijke uitdagingen van nu – nog actueel. Het idee is om in Veenhuizen naast een plek voor cultuurtoeristen en natuurliefhebbers, ook ruimte te maken voor een nieuwe proefkolonie, waar organisaties kunnen werken aan thema’s als duurzaamheid, energietransitie, landbouw, detentie of
zorg. Zodra we eigenaar zijn gaan we allereerst in contact treden met alle belanghebbenden – dit was tijdens de verkoopprocedure niet toegestaan – , om de praktische zaken op te pakken.’ Aldus Arno Boon, directeur BOEi. ‘Wij zijn enorm blij en trots dat Ensemble Veenhuizen ons gegund is. Als nieuwe eigenaren zullen wij er alles aan doen om het cultuurhistorisch erfgoed in Veenhuizen te behouden en beheren. Ook gaan we snel in gesprek met lokale ondernemers, bewoners en andere stakeholders zodat we gezamenlijk plannen kunnen maken om Veenhuizen een nieuwe toekomst te geven. Wij zullen er uiteraard ook alles aan doen om het vertrouwen dat hiermee in ons gesteld wordt waar te maken.’ Aldus Sonja van der Meer, directeur van Het Drentse Landschap.

Veenhuizen – Nationaal Gevangenismuseum.

Samen met drie andere Koloniën van Weldadigheid (twee in Nederland en één in België) is Veenhuizen genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het Werelderfgoedcomité beslist in juli 2021 of deze Koloniën van Weldadigheid Werelderfgoed worden.
Bron: De Erfgoedstem

Openingsbeeld: Bitter en Zoet (apotheek annex woning assistent-apotheker), tegenwoordig een hotel-restaurant, in de nabijheid van het Gevangenismuseum.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder