Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Ajax wint de Europacup

16 juni 2021 Siebrand Krul

Op 2 juni 1971, vijftig jaar geleden, staat voor de derde keer op rij staat een Nederlandse voetbalclub in de Europacupfinale. Twee jaar geleden verloor Ajax kansloos (1-4 tegen AC Milan). Een jaar later slaagde Feyenoord als eerste Nederlandse club er in de felbegeerde ‘beker met de grote oren’ te winnen (2-1 tegen Celtic). En nu staat Ajax opnieuw in de finale.

Tegenstander is het Griekse Panathinaikos, gecoacht door de legendarische oud-topvoetballer Ferenc Puskás. Plaats van handeling het al even legendarische Wembleystadion in Londen. Welgeteld 83.179 toeschouwers, onder wie zo’n 40.000 Nederlanders, kijken toe hoe de elf van ‘generaal’ Rinus Michels de Griekse defensie bestoken. Al na vijf minuten wordt de eerste bres geslagen wanneer Dick van Dijk met een fraaie kopbal het net doet trillen. Daarna is het zenuwslopend nagelbijten. Pas in de 86ste minuut schudt Wembley opnieuw op zijn grondvesten als Arie Haan na een prachtige voorzet van linksbuiten Piet Keizer via het been van de onfortuinlijke Griekse verdediger Sourpis weet te scoren. Eindstand 2-0.

Op 3 juni 1971 wordt Ajax op het balkon van de Stadsschouwburg aan het Leidseplein toegejuicht door de fans. Cruijff, Van Dijk en Suurbier houden de beker omhoog. (Nationaal Archief/Anefo)

De buitenlandse pers is unaniem: een matige wedstrijd, het vergeten waard. Nederland denkt daar toch heel anders over. De volgende dag worden de Ajacieden als helden op Schiphol onthaald en in triomf naar paleis Soestdijk gereden, waar koningin Juliana hen met een glas champagne in haar hand minzaam toeknikt. Later die dag mag de thuisstad zijn helden eren. In een stoet van open Mercedessen gaat het van stadion de Meer naar het Leidseplein, waar tienduizenden supporters zijn verzameld om hun helden op het balkon van de Stadsschouwburg toe te juichen.
Ben Speet

Openingsbeeld: Ajax-trainer Michels op de schouders van supporters na het winnen van de Europacup I, Londen, 2 juni 1971. (Nationaal Archief/Anefo)

Lees het volledige artikel, plus nog veel meer boeiende historische artikelen, in de nieuwe G/GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:



Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder