Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Wageningse Berg

26 mei 2021 Siebrand Krul

Stadion De Wageningsche Berg is weliswaar een nogal wijdse naam voor een voetbalveld met enkele tribunes eromheen, het is zeker een historische plek. Hier werd van 1911 tot het faillissement in 1992 voetbalgeschiedenis geschreven en zijn vele mooie overwinningen gevierd. Nog proef je hier de sfeer van toen. Oud-spelers, fans en vrijwilligers komen er wekelijks oude verhalen ophalen en dragen zorg voor het onderhoud aan het stadion.

De exploitatie van het sportveld is nu voor vele jaren zeker gesteld met het tekenen van een overeenkomst tussen BOEi, Fletcher Football en Future Center Wageningen. BOEi is een maatschappelijke organisatie die streeft naar herbestemming van erfgoed, en Fletcher Football is onderdeel van Fletcher Hotels. Fletcher Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg gaat de exploitatie van het hoofdveld van voormalig FC Wageningen op zich nemen en exclusief gebruik maken van het veld.

Van links naar rechts: Marc van den Berg (FC Wageningen), Arno Boon (BOEi) en Harm Beumer (Flechter).

De overeenkomst is niet nieuw, maar een voortzetting van het gebruik van het veld door Fletcher. De locatie is een perfecte combinatie met het hotel dat 75 meter verderop ligt. Arno Boon, directeur BOEi: ‘Dit stadion is de schouwburg van de gewone Wageninger geweest; hier werden successen beleefd en grote teams van de mat gespeeld door semi-profs die gewoon overdag werkten en ’s avonds en in het weekend voetbalden. Twee keer werd de KNVB-beker gewonnen en op het hoogtepunt zaten er 20.000 toeschouwers uit de hele regio in de ‘onneembare vesting’. Voor wedstrijden betaald voetbal is de locatie ongeschikt, maar voor (lucratieve) trainingskampen van profclubs een prima plek.

Marc van den Berg, bestuurslid FC Wageningen: ‘Sinds 2003 zijn we samen met de Vereniging Behoud Stadion de Wageningse Berg bezig met het behoud en dat is flink duwen en trekken geweest; gebruik is de beste manier van behoud. De afgelopen jaren hebben onder andere de profvoetbalclubs OH Leuven, De Graafschap, Kiel Holstein, Preuβen Münster, Al Jazira en Osasuna al gebruik gemaakt van de faciliteiten van De Wageningsche Berg.
Bron: Persbericht BOEi/De Erfgoedstem

Openingsbeeld: Voetbalvereniging Wageningen promoveert naar de Eredivisie na winst op Cambuur (4-0), 7 juni 1980. (Foto Marcel Antonisse, Anefo/Nationaal Archief)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder