Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Vergeten en verweesd

26 mei 2021 Siebrand Krul

De niet zo rigide Belgische planologie heeft als nadeel, dat het straatbeeld nogal verbrokkeld is, rommelig, als je kritisch kijkt. Kenmerkend is, dat ‘het straatje daardoor minder snel schoongeveegd wordt’, waardoor industrieel erfgoed vaak onbeschermd prachtig vergroeid raakt met de natuur. In de Atlas van vergeten België zijn steen-, cement- en staalfabrieken, een abdij, mijntorens, een grondstation en bruggen verzameld.

Maar ook sanatoria, siergrotten van beton, een zeppelinhal en een ondergrondse grafgalerij; beschreven met interessante details en met fraai fotowerk geïllustreerd in het boek van Bart Vanacker en Reinout Bossuyt, Atlas van Vergeten België; 68 verborgen plaatsen om zelf te ontdekken. (Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, Gent 2020, 220 blz., € 29,90 ISBN 978 94 639 3243 1)

Lex Veldhoen

Vanwege ruimtegebrek en veel ongelukken in de omgeving tijdens testritten kwam autofabriek Imperia in Nessonvaux (het hele dorp werkte er) in 1929 op het idee een 800 meter lang testcircuit op het dak van haar fabriek te bouwen. De fabriek bestond tot 1949, de testbaan is al half verdwenen.
In Charleroi, vanwege haar industriële erts- en cokesverleden een eldorado voor urban explorers (11.000 per jaar), staan de karkassen van staalfabriek Forges de la Providence met schoorstenen, overkapte lopende banden, elektriciteitsmasten en een hoogoven. Deze industriegigant, pas in 2012 gesloten en een gebied van 104 hectare bestrijkend, domineert de stad. Met Charleroi Adventure kun je een City Safari langs de ‘lelijkste plekken’ maken, of een klimtoer (twintig kilometer) over de terrils (kolenafvalbergen).
Hij is rank, frêle en dit zwaartekrachtwonder is een fraai staaltje balanceerkunst. Deze paddenstoelachtige overkapping, zoals je vroeger ook bij benzinestations zag, staat te midden van desolate cementfabrieken in Doornik. Evenals silo’s (opgebouwd met het in 1943 revolutionaire voorgespannen beton).
Dit Zweedse paviljoen dateert van de Wereldtentoonstelling in 1930. Een ondernemer herbouwde het stalen frame langs de Schelde tot kassa/cafetaria van een openluchtzwembad. In 1985 werd het een buitenverblijf waar een privépersoon feestjes voor familie en vrienden organiseerde. Nu is een markante ruïne alles wat er van over is.

Openingsbeeld: Het in verval geraakte modernistische hoofdgebouw van Kosmos in Heuvelland is (naast het openlucht zwembad, verbouwd tot amfitheater) het enige wat rest van dit vakantiepark. Het is tot monument verklaard met plannen voor fietsrecreatie, maar tot nu toe wagen overheid noch projectontwikkelaar zich aan renovatie.

Lees het volledige artikel, plus nog veel meer boeiende historische artikelen, in de nieuwe G/GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder