Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Rotterdam van boven

26 mei 2021 Siebrand Krul

In 1919 begon het commerciële vliegverkeer met de oprichting van de KLM en de bouw van vliegveld Waalhaven in Rotterdam. En 100 jaar geleden, in 1921, startte de KLM vandaaruit met lijndiensten, maar ook met een Fototechnische dienst die luchtfoto`s ging maken voor burgertoepassingen. Dat was iets nieuws, want daarvóór werden luchtfoto`s gemaakt door de militaire luchtvaart.

Eén van de investeerders in de KLM was het Rotterdamse haven- en scheepvaartbedrijf Müller & Co. Die zag in die luchtfoto`s een prachtig PR-middel en liet, vermoedelijk in 1924, een fotoboekje als relatiegeschenk maken met opnamen van Rotterdam. Het moet daarmee het eerste project zijn geweest waarbij men vanuit de lucht een overzicht maakte van de stad Rotterdam. Het leuke daarbij is dat de gekozen onderwerpen ons een mooie indruk geven van wat men toen interessant vond aan Rotterdam. De Coolsingel die net was gedempt, het nieuwe Stadhuis, het Sparta-stadion, de plassen, de Maasbruggen, toen nog zonder de Hef, de oude havens en de toen nog nieuwe havens. Maar ook de nieuwe stadsuitbreidingen in Varkenoord, Vreewijk, Bloemhof en het Witte Dorp in Oud-Mathenesse.

Kortgeleden kreeg filmer en verzamelaar Bas Romeijn dat boekje en heeft hij de foto’s ingescand en daarmee een filmdocumentaire gemaakt waarin de toelichtende teksten uit het boekje wat aangepast zijn. Daarmee zijn de historische beelden goed herkenbaar geworden voor de kijker van nu. De film is nu op zijn website basromeijnfilms.blogspot.com te zien.
Bron: De Erfgoedstem/Bas Romeijn


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder