Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Met dank aan de mens

26 mei 2021 Siebrand Krul

Door het coronavirus is de herdenking van de eerste atoombom op Hiroshima een beetje naar de achtergrond verzeild. Dat was vorig jaar 75 jaar geleden. Deze graphic novel maakt veel, zo niet alles goed. Vijf jaar hebben het scenaristenduo Alcante en Bollée en tekenaar Rodier aan dit project gewerkt dat uiteindelijk een turf geworden is van bijna 450 platen.

Allicht was dat de grootste opgave: uit de overvloed aan documentatiemateriaal en technisch-wetenschappelijke informatie een toegankelijk, historisch accuraat en meeslepend verhaal in woord en beeld te distilleren. Deze graphic novel beperkt zich niet tot de voorbereidingen in Los Alamos, maar via tal van zijsprongen komt de wapenwedloop in oorlogvoerende landen ter sprake. De figuur van Leó Szilárd, een Hongaarse natuurkundige van Joodse afkomst, vormt de rode draad. Als vluchteling voor het fascisme heeft hij een sleutelrol gespeeld in de Amerikaanse voorbereidingen; tegelijk worstelde hij vanaf het begin met de ethische vraag of de atoombom als militair wapen wel verantwoord was. Een heel menselijk verhaal dat bij de andere hoofdrolspelers eerder duistere kantjes krijgt. Velen lieten zich meesleuren door wantrouwen, opschepperij, carrièredrang… Het tekenwerk in zwart-wit van Rodier houdt de aandacht vast met zorgvuldig uitgekiende en vaak verrassende decoupages. De meest originele vondst is evenwel het vertelstandpunt. Terwijl eerzuchtige militairen en politici in naam van het vaderland hun wedloop blindelings voortzetten, registreert het chemische element uranium vanuit het duister in de grond dat schabouwelijke menselijke schouwspel. Tot 6 augustus 1945, de dag dat uranium met een apocalyptische kracht ‘bevrijd’ wordt. Met dank aan de mens. Samengevat, een graphic novel die in de buurt komt van klassiekers als Loopgravenoorlog (Tardi) of Maus (Spiegelman).
Luc Minten

Alcante, L.F. Bollée & D. Rodier, De bom
Scratch Books, Amsterdam 2020. 472 blz., € 39,90 ISBN 978 94 931 6640 0

Lees nog veel meer boekbesprekingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder