Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Landloper als voorouder?

26 mei 2021 Siebrand Krul

Had je in België geen werk, geen vaste woonplaats en geen middelen van bestaan? Dan werd je tot 1993 naar Wortel- of Merksplas-Kolonie gestuurd. Liep één van jouw voorouders een dergelijk parcours? Daar kun je nu achter komen via een nieuw ontwikkelde (online) zoekmodule en heel wat boeiende informatie over het leven van landlopers, hun familie en hun herkomst ontdekken.

Tienduizenden ‘landlopers’ (die we nu werkloze daklozen zouden noemen), vanuit alle hoeken van België, werden in Wortel- of Merksplas-Kolonie tijdelijk verplicht tewerkgesteld in een gezonde groene omgeving. Het doel was drieledig: de mensen in kwestie heropvoeden, hun aantal verminderen door hen werk te geven, en de grote heidevelden in het noorden van de provincie Antwerpen ontginnen om ze productief te maken.
Duizenden Belgen stammen dus af van mensen die in Wortel- of Merksplas-Kolonie verbleven. Jij misschien ook?! Was één van jouw voorouders een landloper?
Duik deze online zoekmodule in en ontdek het zelf: https://www.kolonie57.be/genealogy/persons

Het verblijf van elke landloper werd zorgvuldig geregistreerd in een inlichtingenfiche. Hierop staat de voornaamste informatie over de landloper waardoor het een interessante bron is voor wie op zoek gaat naar sporen van familie die ooit in Wortel of Merksplas verbleef. In het Rijksarchief Antwerpen wordt het uitgestrekte archief van de Rijksweldadigheidskolonies Wortel en Merksplas bewaard.

De online toegankelijkheid is mogelijk gemaakt door een bijzondere samenwerking van Kempens Landschap, het Rijksarchief Antwerpen-Beveren, Gevangenismuseum van Merksplas, Erfgoed Noorderkempen en Stedelijk Museum Hoogstraten. Het project past binnen het Cultureel Erfgoeddecreet en wordt financieel ondersteund door de Vlaamse Overheid. Het omzetten van de namenlijsten is veelal handwerk, verricht door tientallen vrijwilligers. Dossiers van nog geen honderd jaar oud zijn omwille van de privacywetgeving nog niet opgenomen.

De Inventaris van het archief van de rijksweldadigheidskolonies te Hoogstraten-Merksplas-Rekem-Wortel is online raadpleegbaar via de zoekrobot Zoeken naar archieven. Je kan de inventaris ook gratis downloaden als pdf.
Bron: Rijksarchief in België


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder